Пандемията от коронавируса стигна и до България, вече взима и

...
Пандемията от коронавируса стигна и до България, вече взима и
Коментари Харесай

Ето ги най-мръсните предмети около нас, които сеят бактерии и зарази

Пандемията от ковид стигна и до България, към този момент взима и жертви. Заради риска от неговото разпространяване, както и върлуващият грип от вид А и B, лекарите предизвестиха да съблюдаваме по-добра персонална хигиена, с цел да се предпазим от заразяване. Това значи да мием ръцете си постоянно, да се стремим да не допираме постоянно устата, носа и лицето, както и да ограничим контактите си до най-малко. Да си стоим у дома!

Бактериите са на всички места към нас – в метрото, в рейса, в дамската чанта, по бюрото в офиса, в дома ни. За щастие близо 99% от тях не могат да ни заразят, но останалият 1% е задоволителен, с цел да ни сътвори главоболия през този сезон. Въпросните патогени могат да са повода за лека кашлица, елементарна простуда, само че и за животозастрашаваща зараза.

Добре е да знаете, че COVID-19 се популяризира най-лесно посредством кихането и кашлянето на болен човек. Дори и да не сте наоколо до подобен, вие може да докоснете с ръцете си някой предмет, върху който преди малко са паднали капки от устата му. Ето за какво е важно да обърнете внимание на дезинфекцията у дома и в офиса, както и да миете най-малко 20 пъти дневно ръцете си.

Може би си мислите, че коридорите в поликлиниката или дръжките в метрото или всеобщия градски превоз са местата, по които полепват най-вече бактерии, само че има доста по-мръсни места във вашия дом, написа Tialoto.bg.

Кои са най-мръсните предмети във вашата къща?

Смесителят в кухнята

Много от нас прекарват огромна част от свободното си време в кухнята, приготвяйки обичаните си ястия. Чешмата в това помещение се употребява много и е магнит за бактерии. Все отново смесителят постоянно е мокър и по повърхността му доста елементарно се развиват микроорганизми, които се трансферират по гъбата, с която миете чинии, чаши и други принадлежности. Д-р Кели Рейнолдс разяснява пред „ Prevention “, че доста хора пипат смесителя с мръсни ръце и по този начин придвижват някои микроби. Микробиологът прецизира, че с течение на времето по мивката в кухнята се образува стена от патогени – биофилм, която може да докара до зараза. „ В последна сметка този биофилм може да стане задоволително огромен, с цел да се придвижи върху храната ви “, показва медикът. Ако желаете да сте сигурни, че по смесителя и самата мивка няма нездравословни микроорганизми, най-малко един път седмично почиствайте главно с препарати, като обърнете внимание на филтъра на смесителя, където може да се задържи много нечистотия.

Мивката

Редица проучвания демонстрират, че кухненската мивка може да съдържа близо 500 000 бактерии – към 1000 пъти повече от тези по тоалетната паница. Въпреки че някои железни умивалници създават йони, които могат да спомогнат за убиването на микробите, те също би трябвало да се почистват по-често. Сифонът и гумената тапа, която някои хора употребяват, са евентуална среда за развиването на микроби. А попадне ли храна там, рискът от размножаването им е по-голям. За да имате по-чиста кухня, не забравяйте да почиствате добре и самата мивка, като с изключение на със сапун, ползвайте и специфични препарати за стерилизация.

Хавлиените кърпи

Гъбата, с която миете съдове и която стои непрекъснато мокра, е размножител на патогените, само че хавлиените кърпи, които употребяваме в кухнята и банята, също са такива. Проучване на стотици домове в Съединените щати открива, че към 7% от кухненските кърпи са нечисти с MRSA (устойчив на метицилин Staphylococcus aureus). Това са тип стафилококови бактерии, които могат да причинят кожни инфекции или простуда. Кърпите, с които забърсвате водата по съдовете след измиване пък може да са цялостни с ешерихия коли, както и други нездравословни бактерии. За да сте сигурни, че откакто измиете ръцете си със сапун, се бършете в чиста забрадка сменяйте ги по-често. В сезона на грипа и ковид е добре всеки член от фамилията да разполага със своя. Перете ги най-малко на ден-два, на по-висока температура, с цел да сте сигурни, че по тях няма бактерии.

Клавиатурата на компютъра

Като цяло бактериите, които живеят по кожата, ноктите, ръцете се придвижват и на клавиатурата. Според изследване на „ International Journal of Environmental Research and Public Health “, храненето директно до клавиатурата, може да аргументи заразяване на организма с бактерии. От 25 клавиатури на хора, включени в проучването, 96% от тях са нечисти.

Каквото и да си приказваме, някои хора не почистват бюрата и клавиатурата си всеки ден, освен това, даже и да го създадат, те мъчно могат да я дезинфекцират изцяло, тъй като денем пипат какво ли не и работят с този аксесоар.

За да имате по-чиста клавиатура, мийте по-често ръцете си – преди и след тоалетна, ползвайте и дезинфектант. Освен това минавайте с мокра забрадка клавиатурата, след което със суха, с цел да не остава влага по нея.

Мобилен телефон

Чудите ли се за какво имате повече пъпки към ухото, до което допирате мобилния всеки ден? Дисплеят му е удобна среда за доста патогени. Все отново той се загрява и посредством топлината те се развиват. Проучване от 2017 година, оповестено в списанието „ Germs “, преглежда 27 мобилни телефона, благосъстоятелност на младежи. По всички тях има замърсяване с бактерии. Въпреки дребния обсег, най-вероятно всеки втори телефон е подобен. За да премахнете микробите, почиствайте постоянно мобилния си със специфични кърпи. Освен това, не го носете в публични тоалетни, нито го оставяйте по повърхностите тук-там, където има огромен поток от хора.

Дозатори за сапун

Сапунът е един от главните ни съдружници против вирусите тези дни. Течният от дълго време измести елементарния. Смята се, че неговото потребление е много по-хигиенично, само че самите дозатори, които пипаме, с цел да си сложим течността на ръцете, също са разплодник на бактерии. Около 25% от тези в обществените тоалетни са нечисти от фекални бактерии. А и множеството от поставките за сапун или дозатори, както ги назовават, изобщо не се почистват от личния състав. Ако ползвате течен сапун, не забравяйте да измиете добре ръцете си в продължение на най-малко 60 секунди. Сложете си повече сапун и използвайте по-голямо количество вода. След това подсушете добре ръцете си и ползвайте дезинфектант.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР