Пандемията от коронавируса се сблъска с политиката в началото на

...
Пандемията от коронавируса се сблъска с политиката в началото на
Коментари Харесай

Германия: Вирусът се сблъска с политиката в началото на изборна година

Пандемията от ковид се сблъска с политиката при започване на годината, в която Германия стартира акция по имунизация и в която й предстоят едни от най-непредсказуемите избори в следвоенния интервал.

След месеци на относително положително справяне с пандемията, стартира замяна на обвинявания, при която левоцентристкият сътрудник в съдружното държавно управление на канцлерката Ангела Меркел подхваща рецензии против безредния съгласно социалдемократите старт на имунизацията на популацията.

Тези различия евентуално са предвестител за настъпващите времена. Изборният маратон в Германия стартира в средата на март, когато ще се състоят два от шестте избора в обособени немски провинции, които предшестват националните избори, и ще кулминира на 26 септември, когато гласоподавателите би трябвало да изберат нов състав на националния парламент. Изборът на германците ще зададе звук и за Европа в идните години.

Меркел, която е отпред на Германия от 2005 година, има намерение да се отдръпна на изборите през септември. Това са първите избори след основаването на следвоенна Западна Германия през 1949 година, в които няма да има настоящ канцлер, който се бори за преизбиране. Анкетите сочат висок рейтинг на утвърждение за 66-годишната Меркел по време на пандемията. Тя възприе метод на вземане предвид с мненията на учените и слагане преди всичко на съображенията за сигурност, което оказа помощ на нейната десноцентристка партия да поведе решително в анкетите, въпреки че от началото на есента Германия изпитва съществени усложнения да държи ковид под надзор.

" Можем да сме удовлетворени, че Германия и Европа имат подобен умел канцлер като Ангела Меркел по време на тази пандемия ", сподели в сряда здравният министър Йенс Шпан.

Но с настъпването на новата година наближава и краят на ерата на Меркел. Тази седмица левоцентристката Социалдемократическа партия (СДП), която с огромна принуда влезе в коалиция с дълговременната лидерка след последните избори в Германия, изрази отчаяние от мудното начало на имунизациите, и по този начин даде първия залп в политическите престрелки.

" Винаги е било ясно, че началото на имунизациите ще бъде точката, от която ще забележим края на тунела.И в този момент виждаме, че сме в доста по-лоша позиция от други страни. Поръчали сме прекомерно малко ваксини. Едва ли можем да приказваме за някаква готова тактика ", сподели генералният секретар на партията Ларс Клингбайл.

Отговорност за това, сподели той, носи Шпан - изгряваща звезда в Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Финансовият министър Олаф Шолц, който е вицеканцлер на Меркел и претендент на СДП за канцлер във федералните избори през септември, съгласно известията е изпратил на Шпан лист с въпроси по тематики, свързани с имунизациите.

Шпан отхвърли рецензиите, като сподели, че политиците би трябвало да се учат от грешките, само че че имунизационната акция в Германия върви съгласно упованията.

" От седмици и месеци е ясно, че първоначално ще имаме прекомерно малко ваксини ", тъй като индустриалният потенциал е към момента стеснен, сподели той, а не тъй като са поръчани прекомерно малко.

Здравният министър означи също, че умишлено е било взето решение да бъдат имунизирани първо най-уязвимите хора в обществените домове, и че този развой лишава относително доста време.

Германия е ваксинирала до петък към 477 000 души, седмица и половина след началото на акцията. Това е по-добър индикатор, в сравнение с в няколко други страни от Европейски Съюз, само че критиците акцентират по-бързия прогрес на имунизациите в Обединеното кралство, Съединени американски щати и Израел.

Някои от ръководещата коалиция и отвън нея упрекват Европейски Съюз в безхаберие при поръчването на имунизациите. Меркел обаче твърди, че поемането на управителната роля на Европейски Съюз при поръчката на бройките е верният метод да се работи.

Начинът, по който Германия се оправя с зародилата изключителна обстановка в публичното опазване на здравето беше относително ярък лъч в Европа в ранната фаза на пандемията. През последните два месеца обаче броят на умрелите от последствия от КОВИД-19 набъбна доста и държавното управление тази седмица разшири и стегна втория в страната локдаун.

Шпан е комфортна цел за политическите съперници освен тъй като е здравен министър, само че и тъй като към момента не е ясно кой претендент от умерената десница ще се кандидатира за овакантения от Меркел пост, и той е един от вероятните претенденти.

ХДС избира нов водач на 16 януари. Избраникът ще има най-хубави шансове да кандидатства за канцлер. Не е ясно дали един от тримата основни претенденти за водач на партията: по-консервативният Фридрих Мерц (някогашен противник на Меркел), Армин Лашет - по-либерален недодялан министър председател, и видният народен представител Норберт Рьотген, ще може да добие необятната известност на Меркел. Шпан е претендент за заместител на Лашет.

В даден миг по-късно десноцентристкият блок, формиран от ХДС на Меркел и неговата сестринска баварска партия ХСС, ще избере претендент за канцлер. Баварският губернатор (премиер) Маркус Зьодер - водач на ХСС, укрепи позициите си по време на пандемията като мощен труженик за строги карантинни ограничения и се счита за различен вероятен кандидат да наследи Меркел. Но двете партии могат да се насочат и към някой различен с изключение на техните водачи.

Партиите в настоящето съдружно немско държавно управление са обичайно най-големите в страната. Но социалдемократите, които дадоха трима от осемте следвоенни канцлери на Германия, са доста слаби в рейтингите, откакто бяха младши сътрудници в ръководещата коалиция на Меркел в продължение на 4-те години от последния й мандат. Партията записва по-слаба поддръжка в анкетите, в сравнение с екологичните Зелени, които тази година евентуално за първи път ще повдигнат претендент за канцлер, само че към момента не са го номинирали.

Единият от водачите на Зелените - Роберт Хабек, назова дрязгите в ръководещата коалиция " патетични ". " Стратегията (за ваксинациите) е ОК, само че осъществяването й е неугледно ", сподели той по немския ефирен канал Ен Те Ве.

Остава да забележим по какъв начин ще се развиват социологическите анкети с оформянето на политическото полесражение през 2021 година

Докато това става, обединението на Меркел е изправена пред риска да се върне към своя лишен от искра имидж от времето преди пандемията вследствие на непрестанните вътрешни боричкания. Говорителката на държавното управление Улрике Демер увери репортерите в сряда, че " държавното управление, несъмнено, е в цялостна функционална форма " - изказване, което се чуваше рядко през последните месеци.

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР