Пандемията от COVID-19 засяга всяка част от нашия живот –

...
Пандемията от COVID-19 засяга всяка част от нашия живот –
Коментари Харесай

Добри решения в трудни времена

Пандемията от COVID-19 визира всяка част от нашия живот – здраве и благоденствие, финанси и работна сигурност, семейство и другари, във всяка точка на планетата. Когато прекосяваме през интервал на дълбока неустановеност, без ясни аргументи за протичащото се и без предишен опит, вземането на положителни решения се трансформира в същинско предизвикателство. Вместо да подхождаме трезво и разумно към този развой, ние се фокусираме върху решенията, които ни носят бързи положителни резултати. Това се дължи на острата ни потребност от положителни вести, която изпитваме в сложните времена. По този метод обаче ние не обръщаме изключително внимание на отрицателните последици в дълготраен проект, които носят тези прибързани и не добре премислени решения.

И по този начин, какво може да създадем, с цел да стартираме да вземаме по-добри решения, когато времената са сложни?

Фокусирайте се върху сегашното

Колкото повече старания поставяме, с цел да задържим съзнанието си в сегашното и да не му разрешаваме да се рее в предишното или бъдещето, толкоз по-способни ще бъдем да вземаме решения, основани на информацията, с която разполагаме сега. Макар че предишното може да бъде добър преподавател, то може и да замъгли преценката ни съответната обстановка и да ни накара да действаме въз основа не предишен опит, които може да не е използван в тази ситуация. Фактът, че нещо се е случило в предишното, когато сте работили по граничен метод, не значи, че то ще се случи още веднъж. Когато живеем изяло в сегашното, можем да се фокусираме върху обстоятелствата и да пренебрегваме непотребния звук.

Не взимайте решения на база боязън

Вземането на решения от боязън  от някакви последици постоянно стартират с думите „ Трябва да… “ и приключват с нещо неприятно. Подобно на отрицателните мисли, тези решения работят демотивиращо и оставят човек без сила. Опитайте да гледате на нещата през положителна призма. Вместо да поемете спомагателни отговорности с мисълта, че в противоположен случаи останалите ще си помислят, че не полагате задоволително старания, подходете към задачата с концепцията, че тя ви даде опция да научите нещо ново или да усъвършенствате някое ваше умеене. Когато мислите, че „ би трябвало да “ извършите нещо, вие сами отнемате правото си на избор.

Преспете, преди да вземете решение.

Стресът понижава способността ни да забележим оценим съответно обстановката и вероятните резултати от решенията, които може да вземем. Когато става въпрос за някакво значимо решение, криещо доста опасности и рискове, би трябвало да си дадете повече време за размисъл. Най-добре е да изчакате до идващия ден. Според проучване на Калифорнийския университет „ Бъркли ", сънят усъвършенства способността на човек да обработва нова информация.

Подходете разумно

Опитайте да извадите страстите от процеса на взимане на решения и да се фокусирате върху обстоятелствата. Направете лист с плюсовете и минусите, произлизащи от всяко евентуално решение. Този разумен метод постоянно остава на назад във времето в стресовите обстановки, само че той е от извънредно значимо значение за намирането на най-хубавите решения. Разгледайте другите вероятни сюжети и преценете какво е както най-лошото, по този начин и най-хубавото нещо, което може да се случи.

Вярвайте в себе си

Често чуваме хората да споделят: „ Довери се на интуицията си! “. Това е просто друг метод да кажете на някой, че той в действителност знае повече по дадена тематика, в сравнение с допуска. Обикновено ние отделяме прекалено много време за разбори на нашите решения, тъй като няма самочувствие и не имаме вяра в способността си да вземаме избираме най-хубавото за себе си. След като сте обмислили нещата и сте претеглили плюсовете и минусите, може би е пристигнало време да се доверите на интуицията си.

В момента бъдещето може да наподобява извънредно нестабилно. Трудно е да се вършат каквито и да е било проекти. За това е значимо да помните, че въпреки и да не може да контролирате събитията, които ви заобикалят, имате цялостен надзор върху решенията и изборите, които вършиме.

.....................

Ейми Кан за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР