Пандемията от COVID-19 се отрази на всички аспекти от живота

...
Пандемията от COVID-19 се отрази на всички аспекти от живота
Коментари Харесай

Как пандемията промени навика ни да пием алкохол

Пандемията от COVID-19 се отрази на всички аспекти от живота ни, в това число върху потреблението на алкохол в Европа. За две години и пазарът се промени, и навиците ни да пийваме. Скорошен отчет предизвестява, че може да има милион спомагателни хоспитализации в Обединеното кралство през идващите две десетилетия заради тревожното нарастване на потреблението на алкохол у дома по време на пандемията.
Прочетете още
Как се трансформираха навиците на европейците да пият алкохол след COVID-19? Пием по-малко, по-често или пък тъкмо противоположното?

През юли отчет на Института по алкохолни проучвания сподели, че по време на пандемията във Англия се е нараснали случаите на “рискови” потребители на алкохол. Това върви ръка за ръка със здравни и стопански проблеми. В отчета написа, че има 20% растеж на смъртните случаи, свързани с алкохол, в страната през 2020 година, съпоставено с година по-рано. Тази наклонност продължава и през 2021 година, въпреки локдаунът да е вдигнат.

Не всеки във Англия обаче е пил повече по време на пандемията. Резултатите демонстрират, че някои консуматори са понижили потреблението. Авторите на отчета предизвестяват, че влошените привички на хората, които пият алкохол, ще доведат до един милион повече хоспитализации, които ще костват на британското опазване на здравето 1.4 милиарда евро през идващите 20 години, написа Euronews.

По-малко пиянство, повече пушене

Малко по-различна обстановка откриваме във Франция. Според изследването на Coviprev, проследяващо измененията в държанието на французите по време на пандемията, потреблението на алкохол е намаляла.

Близо ¼ от жителите на Франция означават, че са понижили потреблението през последните две години. 65% от респондентите са запазили същото равнище на ползване. Един от десетима е пил повече.

Откриваме отрицателния резултат от пандемията от COVID-19 другаде. Повече от ¼ от пушачите регистрират, че са почнали да пушат повече.

Като съществени фактори за това създателите на изследването показват досада, неявяване на занимания, стрес и наслаждение. В заключенията им написа, че повишението на потреблението на алкохол и цигари е обвързвано с “висок риск от паника и депресия”.

Търсене на помощ

Германия е една от страните в Европа с най-високи равнища на консумация на алкохол. По време на пандемията доста повече хора са потърсили помощ за справяне с пристрастяването си.

От Асоциацията на анонимните алкохолици регистрират двойно повече работа - те са отговаряли на два пъти повече позвънявания дневно.

След скок на продажбите на алкохол при започване на локдауна, доста хора са решили да опитат да се оправят с проблематичното равнище на консумация на алкохолни питиета. Членовете на фамилията най-сетне са осъзнали какви количества алкохол употребяват, споделят от асоциацията.

Според данни на немския Център за зависимости, три милиона германци на възраст от 18 до 64 години имат проблеми с алкохола през 2018 година Много хора имаха навика да пият на работното място. В доста случаи това стана невероятно, означават кореспонденти на France 24 през 2021 година

Хората трябваше да стартират да пият вкъщи. Техните съпрузи и семейство можеха да видят какъв брой пият действително и по този начин се стигна до миг на осъзнаване на казуса.

Ефектът върху дамите е по-голям, в сравнение с при мъжете

Подобно на Англия, пандемията утежни казуса с алкохола в Италия.

По време на пандемията е регистриран растеж от 24%, сочат данни на Италианския здравен институт (ISS). За първи път тийнейджърките на възраст сред 14 и 17 години изпреварват момчетата в категорията високорискова приложимост на алкохол.

Условията на живот по време на паднемията са се отразили и на друга възрастова група - на всички дами до 60-годишна възраст. Има растеж на неконтролираната консумация на алкохол, използването му по време на онлайн срещи и други. Той се дължи на нарасналото напрежение, изолацията, икономическите проблеми, работата, взаимоотношенията и страховете измежду популацията.

Според Movendi International - едно от най-големите самостоятелни световни придвижвания за предварителна защита на алкохола, за тези резултати спомага дерегулацията на разпоредбите за алкохолна политика в Италия, изключително на онлайн търговията на дребно с алкохол и доставката на алкохол.

Предава:profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР