Пандемията от COVID-19 създаде глобална криза за психичното здраве. Само

...
Пандемията от COVID-19 създаде глобална криза за психичното здраве. Само
Коментари Харесай

С 25% са нараснали депресивните разстройства само през първата година на пандемията от COVID-19

Пандемията от COVID-19 сътвори световна рецесия за психологичното здраве. Само през първата година тревожните и депресивни разстройства набъбнаха с над 25%. Това демонстрират данните на СЗО. Днес, когато означаваме Световния ден на психологичното здраве, оттова приканват то да стане световен приоритет за всички, съобщи clinica.bg.
Прочетете още
Още преди пандемията през 2019 година почти един на всеки осем души в международен мащаб живееше с психологично разстройство. В същото време наличните услуги и финансиране за психологично здраве са в недостиг и са надалеч под нужното, изключително в страните с ниски и междинни приходи. Подхранвайки кратковременен и дълготраен стрес, пандемията сътвори световна рецесия за психологичното здраве. Данните демонстрират, че повишаването както на тревожните, по този начин и на депресивните разстройства е над 25% през първата година от пандемията. В същото време услугите в тази област бяха съществено нарушени. Същевременно възходящите обществени и стопански неравенства, продължителните спорове, насилието и изключителните обстановки в региона на публичното здраве засягат цялото население. От СЗО означават и че през 2021 година зашеметяващите 84 милиона души по света са били наложително разселени. От Световната здравна организация приканват да се задълбочи цената и ангажираността, които даваме на психологичното здраве на равнище човеци, общности и държавни управления.

„ Трябва да засилим грижата за психологичното здраве, тъй че цялостният набор от потребности да бъде посрещнат посредством основана в общността мрежа от налични и качествени услуги и поддръжка ", споделят от СЗО.

Също по този начин стигмата и дискриминирането не престават да бъдат спънка за общественото включване и достъпа до верните грижи. Затова е значимо да се усили осведомеността за това кои превантивни ограничения за психологичното здраве са ефикасни.

„ Ние си представяме свят, в който психологичното здраве  се цени, предизвиква и пази, където всеки има равни благоприятни условия да се радва на психологично здраве и да упражнява човешките си права, и където всеки има достъп до грижите, от които се нуждае ", споделят още от СЗО.

Световната здравна организация ще работи с сътрудниците си за пускане на акция на тематика „ Превръщане на психологичното здраве и благоденствие за всички в международен приоритет ". Това ще бъде опция за хора с психологични болести, държавни управления, работодатели, чиновници и други заинтригувани страни да се съберат и да изразят публичност какво би трябвало да се направи, с цел да се подсигурява, че психологичното здраве и благоденствие стават световен приоритет за всички.

България не е изключение в задълбочаването на проблемите, свързани с психологичното здраве. В Националния проект за възобновяване и резистентност са заложени 28. 5 млн. лева за възстановяване на психологичното здраве у нас. България има и Стратегия за психологичното здраве. Първата стъпка, с цел да започва тя, е да проработи Националния съвет за психологично здраве.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР