Пандемията, образованието, енергетиката, инфлацията - важни теми като тези липсват

...
Пандемията, образованието, енергетиката, инфлацията - важни теми като тези липсват
Коментари Харесай

Как политиците пренебрегнаха проблемите на хората


Пандемията, образованието, енергетиката, инфлацията - значими тематики като тези липсват в партийните стратегии. Политическото противоборство измести проблемите на хората, отбелязва Емилия Милчева.

Настъпи денят, след който политиците ще замълчат и повече няма да упоменат по какъв начин са обещавали да възродят, трансформират, оправят и стабилизират България. Поне до идващите избори. Избирателите чуха обещания, обвинявания и оправдания. Кандидатите се кълняха в морал, почтеност и дълг към родината, патетиката още веднъж размени прагматизма, а политическото противоборство измести проблемите на хората. Есенните избори пристигнаха с нов пик на пандемията, поскъпнали храни, инфлация и тествания за доста бизнеси - за разлика от пролетната еуфория за смяна. Избирателите по този начин и не чуха по какъв начин ще се решат тези проблеми.

За пандемията и опазването на здравето

Пандемията липсва в разделите за опазване на здравето на предизборните платформи, по този начин и непроменени от пролетта насам. Няма я и в тази на " Продължаваме промяната " - най-новия политически план, който дебютира на изборите през днешния ден. Сякаш не е напрегнала до прекаленост системата на опазване на здравето, не е довела до бърнаут медиците, не е сложила България измежду първенците по смъртност от Ковид-19. Политиците бягаха от този дневен ред, без значение че гласоподавателите желаят да знаят дали в случай че дойдат на власт, ще запазят зелените документи и от какво зависи отпадането им. Как ще се оправят с най-слабия в целия Европейски съюз развой на имунизация, чиито индикатори са по-близки до африканските.
Редакцията предлага
Наред с това жителите на най-бедната в Европейски Съюз страна са измежду тези, които доплащат най-вече за опазване на здравето, съвсем 50 %. Има ли политическа воля да бъде натрапен надзор посредством електронното опазване на здравето на парите на входа и изхода на системата, с цел да спре източването на НЗОК посредством мними заболели и подправени проучвания?

За държавните предприятия и сдружения

Да, стотиците милиони левове, минали през държавни предприятия и сдружения без резултат за общественото богатство, са шокиращо разхищаване за бедна страна с неприятна инфраструктура. Част от тези пари се оказаха и изтеглени кеш, без да реагира нито една институция. Но нито една партия не е обяснила какво счита да прави с държавните компании - кои да останат и в кои браншове, кои да бъдат закрити, какво да се прави с Държавната консолидационна компания, прибрала много от тях под шапката си.

Как да бъде усъвършенстван контролът, тъй че сдружения като " Ученически отдих и спорт " да не фактурират безнаказано хиляди подправени почивки, а " Автомагистрали " и " Монтажи " да не раздават големи задатъци на свързани компании. А може би е по-добре въобще да ги няма, вместо да служат като сифон?

За образованието и неговото качество

Каква е връзката сред " чипираните " от подправени вести съперници на имунизациите, все множеството функционално необразовани и качеството на българското обучение? И тези тематики не са измежду обичаните на политиците, изключително преди избори не желаят да гневят съсловието, едно от най-големите - педагозите надвишават 90 хиляди, единствено в учебните заведения са близо 70 000.

Увеличението на заплатите на учителите не докара до качествено по-добро обучение. Какво да се прави тогава - партиите и стратегиите им не споделят.

За енергийната сигурност

Енергийната сигурност на България е народен - и европейски проблем. Но и за това политиците не приказват.

За какви количества газ ще се договаря с Русия следващата година, когато изтича договорът с " Газпром " (и най-накрая влезе в деяние интерконекторът с Гърция), за 10 години или на половина по-малко, каква част от контрактуваното ще е по клаузата take or pay - 80 % като настоящия или… По тематиката " газ - Русия " нито една от партиите с шансове за Народното събрание не е изразила ясна политическа позиция. Също и докога Българският енергиен холдинг ще заплаща задълженията на столичната " Топлофикация ", ще проработи ли на пазарни правила Българската самостоятелна енергийна борса и каква работа може да бъде обезпечена на над 15-те хиляди заети във въглищната промишленост и още няколко хиляди в съпътстващи действия.

За хляба, олиото и инфлацията

Прогнозите на анализаторите сочат, че инфлацията, покачила се до 4,8 % на годишна база - от септември 2020-а до септември 2021-а, следващата година ще се успокои. Въпреки това цените на олиото, поскъпнало с 36 на 100 за година, по-високите цени на хляба и главните хранителни артикули са проблем за най-малко една трета от българите - тези 33,6 на 100 в риск от беднотия и материални ограничения, съгласно Евростат.

Емилия Милчева

Системата на обществено подкрепяне в България има потребност от осъвременяване, като се вземат поради освен потребностите от храна и отопление, само че и просветителните и културните потребности.

Не остана доста за просвета. Но за нея политиците въобще не приказват.

Три от шестте партии, на които социолозите подсигуряват присъединяване в 47-ия парламент, желаят да ръководят - и ще им е за първи път. А не знаем какви политики ще предложат за острите проблеми (освен че имат съвпадения във възгледите си за основния прокурор и неговата недосегаемост). Липсата на смислени диспути плюс апатията и разочарованието на гласоподавателите улесни политиците да избягат от отговорите и да прибягнат до казуистика.

Каквото и да кажат след 14 ноември, най-малко няма да се кълнат в честността на желанията си.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР