Пандемията няма да се отрази на финансите на Булгартрансгаз, смятат

...
Пандемията няма да се отрази на финансите на Булгартрансгаз, смятат
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" отчита 104 млн. лв. печалба, но и 500 млн. по-малко наличности

Пандемията няма да се отрази на финансите на " Булгартрансгаз ", считат специалистите на изпълнителния шеф Владимир Малинов

© Надежда Чипева По-малко доходи, двойно по-голяма облага, спомагателни заеми и близо половин милиард лв. по-малко по сметките. Това регистрира държавната " Булгартрансгаз " за 2019 година Големите парични потоци на сдружението са свързани с построяването на газопровода от турската към сръбската граница като продължение на " Турски поток " и нужните компресорни станции.

Реално харчовете на компанията, която се занимава със предпазване и транспорт на природен газ, са над 1.1 милиарда лева за предходната година, което е 17 пъти над резултата за 2018 година В резултат на това наличностите по сметките на " Булгартрансгаз " понижават от близо 517 млн. лева до единствено 97 милиона, и то макар изтегления заем 391 млн. лв..

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И въпреки всичко облага

Въпреки че приходите от оперативна активност понижава с 15 млн. лева - до 358 млн., сдружението регистрира печалба104 млн. лева Това е двойно по-добър резултат от записаните над 47 млн. лева за 2018 година, демонстрира финансовият доклад на сдружението.

Той се дължи частично на по-големите доходи от предоставени услуги по транспорт на природен газ в България - от границата с Румъния до границите с Гърция, Турция и Македония, предпазване на природен газ в хранилището " Чирен " и балансиране на пазара на природен газ. Например приходите от транспорт до Гърция, Турция и Македония през 2019 година са достигнали 224.6 млн. лева на фона на 202.8 млн. лева година по-рано.
КАПИ i БУЛГАРТРАНСГАЗ ЕАД Собствен капитал 2454,4 Печалба 47,1 Активи 2784,4 Пасиви 330,0 Брой заети 1186 Приходи 399,4 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
Външни услуги

Разходите за външни услуги се усилват от 7.5 млн. лева на 10.9 млн. лева Увеличение има и при разноските в рубрика " ревизия на газопровод ", гражданските контракти, абонаментния сервиз и други Намаление обаче има при харчовете за коли и реклама.

Инвестиции и заеми

Миналата 2019 година е рекордна за вложения на " Булгартрансгаз ". Дружеството е придобило активи за съвсем 462 млн. лева - разнообразни газопроводни връзки, отклоняване и компресорни станции, в това число разширението на тръбата от станция " Страшимирово " до Топлоелектрическа централа " Варна ", за която от компанията бяха съобщили пред " Капитал ", че ще се финансира от притежателя на централата, Ахемд Доган. Сега от доклада се вижда, че разноските от над 1 млн. лева са поети от държавното сдружение.

Освен това 250 млн. лева са платени като задатък на саудитския консорциум " Аркад " за построяването на " Турски поток " през България. Общата стойност на плана е 2.15 милиарда лева, само че по-голямата част от финансирането ще бъде обезпечена от строителя и " Бугартрансгаз " ще я изплаща в идващите 10 години от директните такси, които " Газпром " ще заплаща.

Други 140 млн. лева са платени като задатък на обединяването " Ферощал Балкангаз ", в което водещ сътрудник е ГБС. То построява компресорните станции " Расово " и " Нова Провадия ", без които няма да може да се транспортира газ от Турция към Сърбия.

За да има средства за всички тези разходи, богатата по принцип държавна компания (с над 50 млн. лева по сметките си допреди година) изтегли заем в размер на 200 млн. евро. Това стана през октомври 2019 година, като финансиращите институции са Ситибанк Европа, ИНГ банк, Уникредит Булбанк, както и с Международната банка за икономическо съдействие.

COVID-19

Въпреки че докладът е за 2019 година, от сдружението акцентират, че заради разпространяването на COVID-19 в международен мащаб при започване на актуалната година са се появили усложнения в бизнес и икономическата активност на редица предприятия и цели стопански браншове.

От компанията показват, че обстановката и ограниченията, подхванати от властта, са извънредно динамични и сдружението не може да оцени въздействието на пандемията върху бъдещото финансово положение и резултатите от активността му.

В края на април стана ясно още, че дейностите по строителството на правата на " Турски поток " през България се бавят поради рестриктивните мерки, подбудени от COVID-19. Спазването на ограниченията затруднява обезпечаването на квалифицирани фрагменти и пречи на строително-монтажните работи на обекта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР