Пандемията не засяга мигрантския и наркобизнеса в региона. Някои мигранти

...
Пандемията не засяга мигрантския и наркобизнеса в региона. Някои мигранти
Коментари Харесай

Милиони евро от трафик на мигранти и наркотици се въртят в Западните Балкани

Пандемията не визира мигрантския и наркобизнеса в района. Някои мигранти назовават Северна Македония " Мафидония " поради нейната незаконна известност. Пазарът за контрабанда на мигранти в Западните Балкани коства минимум 50 милиона евро годишно, написа БГНЕС.

Въпреки че тази сума е надалеч под междинната стойност на противозаконната облага, основана по време на филантропичната рецесия от 2015 година, тя демонстрира, че към момента има някакъв деен пазар за контрабанда на мигранти в района, който е срещу напъните за затваряне на „ балканския път “. Това се показва в новия отчет на Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност (GI-TOC), който дава подробна картина на цените и маршрутите за опиати и мигранти, пренасяни контрабандно през района на Западните Балкани, и хвърля светлина върху размера на облагите, генерирани от пране на пари.

Престъпление по време на пандемия

Изглежда пандемията на COVID-19 не е попречила доста тези противозаконни действия. И доказателството за това е, че през 2020 година не спря натискът от мигрантите и търсещите леговище върху границите на района, които желаят непременно да изоставен разрушените от войната региони и да отидат със фамилиите си в някоя от европейските страни. Рискован и рисков е пътят, по който мигрантите минават в опит да преминат десетки граници, преди да доближат крайната си дестинация. Понякога има известия за грабежи и сбивания сред мигранти, да вземем за пример в лагери. Има известия и за някои мигранти, изключително от Афганистан и Мароко, употребяващи или пренасящи опиати. Жените, изключително тези, които пътуват сами, са обект на обезчестяване или са принудени да заплащат за пътуването си със полови услуги. Все повече се оповестява за обезверени мигранти, които стават жертви на трафик на хора, в това число милостиня, дребни закононарушения, насилствен труд и полова употреба.

„ На някои граници, като да вземем за пример сред Босна и Херцеговина и Хърватия, полицията и граничната защита имат известност на грубо отношение, в това число за побой над мигранти, като са хващани и за взимане на парите и движимостите им. Кражбата също е риск. Както отбелязва филантропичен служащ в Северна Македония, „ доста постоянно контрабандистите взимат всички пари от бежанците и по-късно ги оставят на пътя или на някоя планинска пътека, тъй че мигрантите да не могат да се ориентират къде се намират “.

" Има даже известия за изнудване и похищение ", се споделя в отчета. В него се отбелязва, че някои мигранти назовават Северна Македония „ Мафидония “ заради нейната незаконна известност - освен за това, което са направили македонски жители, само че и поради контрабандистите от Близкия Изток и Северна Африка. Повечето мигранти и търсещи леговище влизат в Западните Балкани от Гърция или към Гевгелия в Северна Македония, или покрай Какавия и Капщица в Албания.

Според отчета, оценката на пазара за контрабанда на мигранти на южната граница на Западните Балкани варира от 11,8 до 17,7 милиона евро на границата сред Гърция и Северна Македония и от 7,5 до 11,5 милиона евро сред Гърция и Албания. Общо през 2020 година може да се пресметна, че бизнесът от контрабанда на мигранти в главните входни точки към Западните Балкани на границите сред Гърция и прилежащите Северна Македония и Албания е в диапазона от 19,5 до 29 милиона евро. Смята се, че предходната година облагата на пазара за контрабанда на мигранти в района варира от 33,7 до 50,6 милиона евро. Според полицията, от януари до септември 2020 година граничните управляващи са предотвратили близо 25 000 опита на мигранти да влязат нелегално в Северна Македония от Гърция.

Границите са рехави и за наркотиците

Маршрутите за мигранти постоянно са пътища, по които се движат и опиатите. В отчета се споделя, че шестте страни от Западните Балкани остават главен директен район за канабис и хероин и, все по-често, кокаин и синтетични опиати. Последните открития демонстрират по какъв начин се внасят опиатите в района: съхраняват се (обикновено наоколо до логистични центрове), нарязват се, пакетират се и се популяризират до по-отдалечени пазари. Като цяло канабисът пътува на изток от Албания, до момента в който хероинът се движи на запад от Турция, преминавайки през Северна Македония и Косово, преди да бъде превозен до Западна и Централна Европа.

Канабисът от Албания се търгува в няколко направления. Част от него се изпраща с кораби в Италия. Шестмесечният канабис от Албания коства сред 1800 и 2000 евро в Италия. Друг известен търговски път минава на юг през Охрид и Битоля в Северна Македония до Гърция. Канабисът също се придвижва контрабандно от Албания до Гърция с лодки или през планините. След прекосяване на границата от Албания до Северна Македония цената на един кг канабис се усилва с 10% до 2000 - 2200 евро. Канабисът, отглеждан на закрито в Албания, има по-висока централизация и качество на TХК (активно съединяване, тетрахидроканабинол) от този, отглеждан навън, което значи, че кг може да се продава в Гърция за към 2800 евро и за 3200 евро в Италия, се показва в отчета.

Част от канабиса, създаден в Северна Македония, доближава до Прешевската котловина. Цената на едро на един кг канабис нараства от към 2000 евро в Северна Македония до сред 2200 и 2400 евро в Прешевската котловина. След като канабисът доближи Белград, цената на едро за кг е сред 2000 и 2500 евро, което е наедно с дейните наркопазари в Централна и Западна Европа. Смята се, че всяка година през Югоизточна Европа минават към 60 до 65 тона хероин.

Що се отнася до хероина, той навлиза в Западните Балкани от Турция през България и в по-малка степен от Гърция. Цената на едро на кг хероин в Турция се прави оценка на към 10 000 до 13 000 евро. Основната входна точка за хероин в Северна Македония е посочена в региона към Делчево. Този маршрут минава през Кочани, Щип и Велес, а оттова на север до Скопие. В тези райони кг хероин се продава на едро за 12 000 до 15 000 евро за кг.

„ Търговците, контрабандистите, както и тези, които перат пари, са привлечени от местата, където има невисок риск от минаване през границите, за бизнеса и банковите системи. „ Повечето от „ подземните “ транзакции не биха били вероятни без те да имат сътрудници “, се споделя в отчета, който преглежда „ горещите точки ” за пране на пари. В него се показва, че незаконните приходи се генерират в райони, където по едно и също време се перат и парите, а незаконните групи в Западните Балкани също генерират огромни облаги (най-вече от трафик на наркотици) отвън тези райони.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР