Пандемията не свършва. Вирусът все още е доста активен. Не

...
Пандемията не свършва. Вирусът все още е доста активен. Не
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Пандемията не свършва, вирусът все още е доста активен |

„ Пандемията не свършва. Вирусът към момента е много деен. Не единствено че се появи Омикрон, само че има и негови подварианти. Това са BA.1 – класическият Омикрон, BA.2 и BA.3, каза по Нова телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ евентуално и трите са зародили едновременно.

" Прави усещане, че BA.2 е по-малко прочут, само че той има и някакво преимущество, тъй като се популяризира много по-лесно. Според данни на British Medical Journal той се предава до 30% % по-лесно от класическия Омикрон ”, уточни проф. Александрова.

Огромната част от хората към този момент имат базова отбрана против вируса, и даже да се срещнат с него няма да има трагични последствия, 

Тя акцентира, че съгласно последните данни на СЗО Омикрон е разгласен за преобладаващ вид. „ От СЗО показаха, че понижава тежестта на клиничната картина. Но би трябвало да създадем ангажимента, че това не трябва да ни успокоява, защото вирусът съумява да откри по-уязвимите хора и да сътвори много проблеми при тях ”, акцентира тя.

По думите ѝ няма пандемия, които да е траяла без спиране, само че даже да свърши вирусът ще остане с нас.  

Проф. Александрова уточни, кои са трите условия за пораждане на пандемия: вирусът да е безусловно нов, да се популяризира сполучливо и да провокира заболяване. 

" Всяка година се записват по 5-6 нови вируса най-често от животните към индивида, само че те не провокират заболяване ", посочи тя и добави, че това е третият ковид, който е основал проблем на хората, което не изключва да се появят нови вируси от същата група.

Вирусологът сподели още, че грипните вируси се наблюдават от над 100 лаборатории по света, които обменят данни два пъти годишно.

" Добрият остарял грип също не е изчерпал опциите си и сервира изненади на 4-5 години ", посочи проф. Радостина Александрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР