Пандемията не си е отишла. Общественото внимание е приковано в

...
Пандемията не си е отишла. Общественото внимание е приковано в
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Може и да сме постигнали колективен имунитет

" Пандемията не си е отишла. Общественото внимание е приковано в събитията от Украйна, само че коронавирусът съществува и опасността за здравето както за обособения човек, по този начин и за обществата продължава. “ Това сподели в подкаста на БНР COVID-ваксините проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по здравните въпроси.

По думите му към този момент са почнали да понижават новите случаи на инфектираните в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град. Последно и с по-бавни темпове понижават новозаразените във Варна и Източна България.

„ Това докара и до намаляването на натиска върху лечебните заведения, като аз проследявам всекидневно тези процеси за лечебните заведения в столицата. Започва и намаляването на смъртните случаи ", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Той разяснява и разбора на НЦЗПБ от секвенирането на пробите от тестванията, направени през февруари. " Данните сочат, че в областите, в които имунизационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска. При 605 (96,3%) клинични проби е открит вирусен вид Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (BA.2). Хоспитализацията при Омикрон е 8-12%, а при BA.2 подварианта на Омикрон единствено под 1,3%. Това сочат последните данни от разбора на НЦЗПБ и така наречен вид на Омикрон - БА.2 се оказва, че не е толкоз рисков, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вид протича и много по-леко. Така се потвърди философията на биологичното развитите на пандемичния вирус - да се популяризира по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, само че да протича по-леко като заболяване. Така че, аз чакам той да стане ендемичен ", съобщи проф. Кантарджиев.

Той акцентира, че у нас има над 30% имунизационно покритие, а 50% от имунизираните са с бустерна доза. Това давало отражение и върху смъртността, тъй като при 60% имунизирани в София, смъртните случаи са в пъти по-малко от областите с по-ниско имунизационно покритие.

" Омикрон мина през огромна част от българското население. Хората с бустер го прекараха и не схванаха, тези с две ваксини – им тече носа, само че при тези, които не са имунизирани, могат да развият съществено затруднение. Проблем с положителния излаз от заболяването има още веднъж, както и при Делта варианат и Уханския вид, при възрастните, при хората с хронични болести, които не са се ваксинирали към момента. А тъкмо те у нас не бяха обект на засилена осведомителна акция, че би трябвало да се имунизират. И по тази причина тъкмо такива пациенти в този момент са в болница още веднъж, като при предходните талази ", заключи проф. Кантарджиев.

Спред епидемиолога печален факт е, че сега се слагат най-вече бустерни дози и доста дребен % първа доза ваксина. „ Пет пъти повече са бустерните дози от първите дози, посочи той.

По думите на проф. Кантарджиев ще имаме умерено лято, което бихме могли да използваме, с цел да се предпазим с ваксина и да сме готови за есента. " Да не позволяваме грешката от предишното лято, по тази причина предлагам през това лято първа доза да си слагат неимунизираните, преболедувалите и с хроничните болести хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят “, сподели той.

Според него има доста дребна възможност от нова разновидност на Омикрон в бъдеще, в случай че не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на Омикрон.

" Поставените до момента ваксини са създали имунитет против в този момент съществуващите разновидности. С миналия през по-голямата част от хората Омикрон, при 30 на 100 имунизирани изцяло, 700 000 с бустерна доза и огромен % имунизирани, при 50 на 100 ваксинирани в столицата, може би сме постигнали един много добър групов имунитет. Ако стане 60% това би било една добра цифра за нашата страна. От Нова година посоката е добра, само че за жалост наклонността в неприятната посока продължава ", заключи в умозаключение проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР