Пандемията не се е отразила на намеренията на нискотарифната авиокомпания

...
Пандемията не се е отразила на намеренията на нискотарифната авиокомпания
Коментари Харесай

Wizz Air иска да утрои флота си до 2030 г.

Пандемията не се е отразила на желанията на нискотарифната самолетна компания Wizz Air и тя все по този начин възнамерява да утрои флота си до 2030 година Това значи, че броят на актуалните към 150 самолета Airbus A320 ще се усили на 500, като компанията има доказани поръчки от Airbus.

Това значи агресия на мрежата и пазарите, като задачата е достигането на 1 млн. полета на година. По отношение на пасажерите това значи нарастване от 40-42 млн. пасажери на 170 млн. при постигане на броя от 500 самолета.
Wizz Air в търсене на хора
За да се случи всичко това, актуалният брой на чиновниците, който е към 6000, би трябвало да се усили до 20 хиляди По-рано компанията разгласи, че търси 4600 нови водачи. Голямата потребност от водачи, кабинен състав, механици съществува в авиацията от преди пандемията.
Реклама
От компанията пресмятат, че би трябвало да наема по 2000 души на година или по един член на кабинния екипаж на час, като на година броят на новите самолети ще е по 30-40. Целта за България е до края на годината да се назначат още 100 души кабинен състав.
Какво се предлага
Андраш Радо, старши управител за набиране на кабинен екипаж в Wizz Аir заяви, че през юни ще набират фрагменти в София (11, 16, 24), Варна (3, 15) и Бургас (9, 25).

Основните условия, на които би трябвало да дават отговор претендентите, са да са навършили 18 години, да могат да доближават до 210 см с вдигнати ръце без токчета и изправени на пръсти, да има приключено приблизително обучение, да владеят свободно - документално и говоримо - британски и български език, да могат да плуват. Опитът не е наложителен, като образованието трае от 4 до 6 седмици.

Преминава се през три стадия. Първоначални 9 месеца, през които сте младши чиновник. След това ставате кабинен състав, а след една година и старши кабинен състав. Заплащането е разграничено на базово и възнаграждение на летателен час, като то зависи от позицията и продължителността на полета.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР