Пандемията не е свършила. Даже в момента сме в леко

...
Пандемията не е свършила. Даже в момента сме в леко
Коментари Харесай

Кунчев: Има леко повишение на заболеваемостта от COVID

" Пандемията не е свършила. Даже сега сме в леко повишение на заболеваемостта, само че е с разнообразни характерности. Липсва напрегнатостта от началото на високите талази, претоварването на здравната система и високата смъртност. Надявам се, че всичко това е останало зад тила ни ", това съобщи пред БНР основният държавен здравен контрольор, доцент доктор Ангел Кунчев.
Прочетете още
Вирусът привикна с нас, той няма да изчезне и ние ще свикнем да живеем с него. През есенно-зимния интервал се чака нарастване на болни от грипни вируси, тъй като те бяха в генерално оттегляне две три години.

" Почти три сезона действително нямаше грипна вълна, защото ограниченията, които бяха ориентирани против Covid-19, покриваха риска от грип. И заради естественото свойство на вирусите, когато един има преобладаващо състояние, да изтиква всички на назад във времето, това се случи тези два-три сезона. Сега към този момент нещата са по-различни. Тъй като ние не сме се срещали от относително дълъг интервал с грипните варианти, е евентуално заболеваемостта тази година да е по-голяма. Поне това видяхме в южното полукълбо в Австралия и Нова Зеландия, които имаха най-тежката зараза през последните 5-6 години ", твърди основният държавен здравен контрольор.

Според него се срещат H3N2 и H1N1. Но те по някакъв метод се разграничават изключително, когато се касае за елементарния човек. Протичането ще е това, което познаваме през последните години. В момента се следят случаи на парагрипни вируси, аденовируси има и някои от редките. Типична за момента е респираторна зараза с кихане и кашлица, леко неразположение, която минава за три-четири дни.

За този сезон имунизацията срещу грип у нас ще е четиривалентна против вариантите " Виктория ", " Камбоджа ", " Вашингтон " и " Пукет ".

" Има едно генерално понижаване на обсега с ваксини и най-много от наложителния календар, тъй като той въпреки всичко подсигурява в оптималната степен предпазването на обществото от забравени заразни заболявания и ние сме доста деликатни при неговото осъществяване. Това се дължи на пандемията, само че и разколебаване в доверието на хората ", показва доцент доктор Ангел Кунчев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР