Пандемията на коронавирус принуди голяма част от населението окончателно да

...
Пандемията на коронавирус принуди голяма част от населението окончателно да
Коментари Харесай

Япония е на път да изчерпа номерата на кредитните карти

Пандемията на ковид принуди огромна част от популацията дефинитивно да насочи взор към онлайн търговията, защото тя предлага лесен метод да си купите това, което желаете от личния си дом. Но тъкмо Covid-19 и последвалото световно ограничаване, на които бяхме подложени, генерираха вълна от цифрови транзакции както в никакъв случай до момента. Толкова доста, че даже някои страни изпаднаха в усложнение, да вземем за пример, Япония изчерпва номерата на кредитните карти, написа.

Япония е една от най-населените страни в света с 126,5 милиона души и е третата по величина стопанска система в света по размер на Брутният вътрешен продукт. В продължение на няколко десетилетия Япония можеше да се похвали с това, че е една от водещите страни в развиването на новите технологии, като популацията й евентуално е един от най-големите консуматори на тези артикули в света. И е любопитно, че пандемията освен не е забавила потреблението на артикули, само че в доста случаи я е нараснала.

Значителното нарастване на онлайн търговията в японската страна докара до неконтролирано издаване на кредитни карти, от значително значение за достъп до всевъзможен тип покупки онлайн. И макар че наподобява мъчно да се повярва, многочислените придобивания на този вид финансови детайли от японското население доведоха банките до голям проблем: изчерпват се номерата на кредитните карти. Според последните публични данни от март 2019 година общият брой на кредитните карти в Япония е 283 милиона и порастват с към 2% всяка година. Ако повишаването на поръчките за нови карти следва същия темп, се очаква до 2025 година да се изчерпат възможните комбинации, написа изданието.

Но в допълнение към ковид, нова обществена обстановка подтикна японците всеобщо да получават кредитни карти: награди. Миналата година държавното управление на Япония реши да пусне нова точкова система за цифрови транзакции с цел преустановяване на прането на пари и метод да се пребори с черния пазар. Така за всяка интервенция, осъществена с кредитна карта вместо в брой, потребителят се възнаграждава с точки, които по-късно може да употребява за приемане на разнообразни награди, написа изданието " The Manichi ".

Кредитните карти имат 16 числа. Има почти 280 компании, които дават отговор за издаването им, като всички те следват същия модел: първите шест числа са идентификационният номер на издаващата ги банка и се употребяват, с цел да се разграничава какъв вид карта е, на коя компания принадлежи или страната, към която принадлежи. Останалите 10 числа се употребяват за идентифициране както на притежателя на картата, по този начин и на акаунта, към който тя принадлежи. Но през първите месеци на 2020 година са издадени толкоз доста карти, че фирмите към този момент са наясно, че скоро ще им свършат числата за генериране на комбинации.

Ето за какво, макар че разполагат с милиони комбинации, финансовите институции, опериращи в Япония, срещат казуса, че при този ритъм на издаване единствено за пет години до 2025 година те биха могли изцяло да покрият всички числа, които имат разполагаем. Няколко са решенията, които могат да се вземат освен това състояние, но изглежда, че най-хубавото от тях е увеличението на броя на комбинациите на картата, което е проблем за Япония.

Преди няколко години тази обстановка към този момент беше разгледана предвид опцията в избран миг общият брой комбинации да доближи своята граница. Експертите обаче оповестиха, че промяната на цялата система от карти ще бъде в действителност скъпа, тъй че беше решено номерата на картите, които бяха анулирани в даден миг, да бъдат употребявани наново, вместо да се усили номерът на цифрите върху картите. Тази елементарна смяна, обаче, би означавала огромна промяна на системата във всичките й аспекти, което от своя страна би довело до обилни финансови разноски.

Ако бъде определен вторият вариант (увеличение на цифрите върху кредитните карти от 16 на 20), ще би трябвало да се проучва дали е належащо всички 16-цифрени карти да бъдат разменени за други от по 20 числа или двете системи могат да съществуват взаимно, проучвайки всички правни аспекти на посочената смяна и анализирайки всички детайли на отбрана против машинация и фалшифициране. А това е промяна, която съгласно специалистите може да коства близо 1 млрд. евро.

Източник:  

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР