Заплахата от “Хизбула към Израел и Кипър за готовност за

...
Заплахата от “Хизбула към Израел и Кипър за готовност за
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Заплахата от Хизбула към Израел и Кипър за готовност за война е обезпокоителна

Заплахата от “Хизбула " към Израел и Кипър за подготвеност за война е притеснителна. Нараства напрежението, когато има такива сигнали от района на Близкия изток, поради това, че този район е най-взривоопасният в света и от време на време припламва напрежение. Още повече, че там от няколко месеца се води война сред Израел и групировката “Хамас " в линията Газа. Това сподели за предаването “България, Европа и светът на фокус " по Радио “Фокус " Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение.

  “Безпокойство провокира заплахата от разширение на военните дейности в района и това, че страна от Европейски Съюз  - Кипър е включена в реториката и това извежда дискурса за този спор на ново равнище. В понеделник ще има съвещание на Европейски Съюз във формат външни министри и този въпрос ще бъде обиден. Европейски Съюз показва цялостна взаимност със страната-членка Кипър ", акцентира Пламен Димитров.

  “Нарасналото напрежение сред Израел и “Хизбула " се предизвика  след като беше погубен почитан пълководец на “Хизбула " от израелците.   “Хизбула " отвърна с ракетен обстрел против израелска територия. Добре знае се, че Кипър и Израел от дълго време поддържат военно съдействие. Нямаме заявки от страна на Кипър, че той счита да даде база за удари против “Хизбула " на Израел. Лидерът на “Хизбула " насочи превантивно предизвестие, а не че се е случило към този момент това потребление и че са почнали такива удари от кипърска територия.

Израелската войска има предимство във въздуха и нанася удари по бази на “Хизбула " в Южен Ливан, цели се в някои от нейните командири, за които знае за местонахождението им. " Хизбула " от своя страна отвръща с ракетни удари против Израел. Малко евентуално е да се случи нахлуване на Израелската войска в нова сухопътна интервенция на Ливанска територия, както това става сега в Газа. Струва ми се, че няма да се стигне до там, в миг, когато Израелската войска е мощно ангажирана с интервенцията в Газа. Надяваме се, че ще се разминат нещата с взаимните нападки и удари с ниска активност, които се случват и сега ", предвижда Пламен Димитров.

  “Не чакам България да вземе самостоятелно отношение отвън рамките на общата позиция на Европейски Съюз. Единствено България може да се солидаризира с тази поддръжка от страна на Европейски Съюз. Заплахата сега е евентуална, няма нещо материално, което да е осъществено и което да постанова незабавна военна или някакъв различен тип интервенция на Европейски Съюз. По-скоро става въпрос за ограничения за усилване на вътрешната сигурност в Кипър, които да предотвратят вероятни атентати и офанзиви от страна на “Хизбула ", сподели Пламен Димитров.

  “Около въвличането на Кипър в спора в Близкия изток аз виждам една геополитическа ос Израел - Кипър - Гърция, които са в съюзнически връзки. На тази ос, хоризонтално в случай че я разположим на картата в посока изток - запад противостои една друга ос север-юг, това е Турция и палестинците, в това число и “Хамас " и “Хизбула ".  Знаем, че Турция реагира доста остро на израелската война в линията Газа и насочва  остри нападки против Нетаняху. Можем да кажем, че се оформят две оси хоризонтална и отвесна, които си противостоят в района ", изясни  Пламен Димитров.

“Когато приказваме за геополитическа обстановка в района би трябвало да имаме поради, че американците са предложили кротичък проект сред Израел и “Хамас " и се пробват да лобират пред двете воюващи страни за този проект и да го наложат. Това  е значимо за президента Байдън, тъй като предстоят избори, значимо е дали той ще успее с някакви дейности да спре тази война.

Нетаняху разпусна военния кабинет, тъй като Бени Ганц, който беше главната опозиционна фигура разгласи, че го напуща и значително се обезсмисли съществуването на този боен кабинет. Този кабинет до момента служеше да презентира някакво единение на израелските политически сили на фона на войната. Няма утвърждение за метода по който Нетаняху води тази война нито измежду обществото, нито измежду политиците, които не са показани в държавното управление ", акцентира още Димитров.

 Според него, има едно непрекъснато утежняване на обичайно положителните съюзнически връзки сред Израел и Съединени американски щати в последните месеци. Американците гледат много по-дистанцирано на дейностите и политиките на Нетаняху.  Въздържайки го от по-радикални дейности американците имат един-единствен инструмент да маневрират с военната помощ за Израел, да я задържат, да я забавят или форсират.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР