Пандемията може и почти да замрази пътуванията, но пък в

...
Пандемията може и почти да замрази пътуванията, но пък в
Коментари Харесай

Как да преодолеем страха от летене

Пандемията може и съвсем да замрази пътуванията, само че пък в последните три години светът последователно се върна към броя на полетите отпреди 2020 година Колкото и постоянно да пътуват със аероплан обаче, някои хора по този начин и не могат да се отърсят от страха си по време на полет.
 Марио Бакалов 7 години по-късно - водачът, приземил най-големия аероплан в света в България
7 години по-късно - водачът, приземил най-големия аероплан в света в България

Марио Бакалов е водач с 20 годишен стаж, мотивационен преподавател и човек, зареден с положителна сила

Според статистиката сред 40 и 60% от пасажерите страдат от тревога или терзания на борда на самолета, споделя водачът Марио Бакалов. Заедно с авиационния психолог Елена Пенчева той провежда семинарите " Полет без граници ", чиято цел е да оказват помощ точно на тези пасажери.

" В семинарите се включват най-различни хора - такива, на които им се постанова да пътуват постоянно по професионални аргументи, хора, които желаят да летят със фамилията до ваканционни места или пък тези, тръгнали на посещаване на близки. Всеки си има самостоятелна история, само че най-често участниците се оплакват от неприятни прекарвания в предишното, боязън от височина или боязън от метеорологични явления (, мощни ветрове, буря) ", разяснява Бакалов. И добавя, че доста особено за всички тях е, че изпитват неустановеност поради това, че нямат надзор над протичащото се по време на полет.

Трябва ли да ни е боязън в действителност от турбуленциите? " Самолетът е планиран да устоя надалеч по-сериозни сили и натоварвания. Ако пасажерите обаче не са със затегнати колани, има заплаха от пострадвания. "

Бакалов, който е първият водач, приземил в България най-големия пътнически аероплан в света А-380, прецизира, че във въздуха има редица неприятни за индивида прекарвания - странни звуци, необикновени ускорения, които нервират вестибуларния уред, по-ниско налягане, както и дребното пространство, в което се намираме с хората към нас.

Въпреки всички тях обаче " авиацията е най-безопасната промишленост в света, само ограниченията за сигурност в нуклеарните централи са сравними ". Важното е да сме осведомени какво се случва на борда. " Това значи да разберем по какъв начин лети един аероплан, по какъв начин е подготвен личният състав в авиацията, кои са метеороличните явления, какво е страхът и за какво го изпитваме ", добавя водачът.

Освен на тези неща, в семинарите на Бакалов дружно с Елена Пенчева - инструктор незабавна психическа помощ и спешна намеса, както и завеждащ Лабораторията по авиационна логика на психиката и сигурност към авиомедицинската комисия, се обръща особено внимание на това по какъв начин да направляваме мисленето си, с цел да се отърсим от страховете, както и на елементарни техники за релаксация по време на полет.

Семинарите на Марио Бакалов и Елена Пенчева се организират веднъж в месеца. Повече детайлности има.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР