Пандемията, локдауните и социалната изолация станаха причинаотношенията в много семейства

...
Пандемията, локдауните и социалната изолация станаха причинаотношенията в много семейства
Коментари Харесай

Бум на разводите и домашното насилие в Пловдив

Пандемията, локдауните и обществената изолираност станаха причинаотношенията в доста фамилии у нас да ескалират, а част от тях взеха решение да сложат завършек на взаимния си живот. Оказа се, че миналата 2021 година е белязана с взрив на делата за анулиране на брака. Освен в народен мащаб, наклонност по повишаване на разделите се регистрира и под тепетата. Над 800 двойки са решили да се разделят, което с близо 100 случая повече от предходни години. Това описа пред наш кореспондент ръководителят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев.

От първият ден на 2021 година доникъде на декември, в Районен съд – Пловдив са формирани общо 868 бракоразводни каузи, от които 389 каузи са по исков ред, а 479 каузи са за бракоразвод по взаимно единодушие. В съпоставяне с 2020 година общия брой на делата е бил 793 бракоразводни каузи.

„ Важно е да се означи, че през 2020 година имаше интервал на пандемия, където постъпленията понижиха и това е една от аргументите за нарастване на индикаторите за тази година”, описа арбитър Калибацев.

Кои са главните аргументи за разводите?

Принудителната обществена изолираност налива масло в огъня на така и така проблематичните връзки сред някои съпрузи, замисляли се за бракоразвод още преди настъпването на пандемията. През последните години доста от фамилните двойки са се сблъскали с повече проблеми, в сравнение с преди.

Липсата на психотерапевтична помощ е ускорила разводите при мнозина.

Малко са хората, подготвени да се извърнат към терапевти. Дали от предубеждения, позор или липса на информация, двойките са подготвени на крайности, вместо да потърсят помощ.

Понякога в обувките на терапевтите влизат съдиите от „ Брачно отделение”. По думите на ръководителят на Районен съд, доста постоянно след диалози и съвещания, съпрузите се сдобряват и не се стига до същинската част на развода. Делата се приключват, а връзките сред хората стават даже и по-стабилни.

Повишават се освен бракоразводните каузи, само че и тези за решение на наставнически спорове, свързани с контактите сред деца и родители, както и делата за домашно принуждение, заяви Калибацев.

252 каузи за домашно принуждение годишно се гледат в Районния съд. От тях 14 са прекъснати, защото пострадалите отдръпват своите недоволства.
В 95 % от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и непрекъсната отбрана. Много от тези формирани каузи към момента не са завършили.

За съпоставяне с 2020 година са формирани общо 230 каузи – с 20 по-малко от тази година. От тези каузи по 189 каузи искът е почетен, а по 28 каузи искът е отритнат.

„ В множеството случаи това са каузи, които в огромен % предшестват делата за разводите, каузи за наставнически права или пък са в резултат на затруднения след бракоразвод. Повечето пъти с сходни каузи се злоупотребява. Най-често този жанр искове се получават в края на седмицата и към празници. Единият брачен партньор заявява, че е жертва на душевен тормоз, стига се до тъжби и развой и по този начин другият е изпъден от жилището “ разяснява ръководителят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев.

Увеличават се делата за спор сред към този момент разведени родители, по отношение на децата. Това са по този начин наречените случаи на несъблюдение или разстройване на правосъдно решение за наставнически права или за персонални контакти.

„ През 2020 година имаме формирани общо 9 каузи, до момента в който за интервала 01.01 – 15.12.2021 година са формирани общо 11 каузи. Това закононарушение от 2019г. се образува по просба на потърпевшия, по тази причина може да се одобри, че образуването на каузи от частен темперамент в някаква степен стопира потърпевшите да бъдат дейни във воденето на дела”, разяснява още Калибацев.

И макар назрялото напрежение сред двойките, пандемията ни донесе и нещо хубаво - в Пловдив бе регистрирана рекордна раждаемост.

Бейби взривът е през лятото на тази година. За три месеца от юли до септември в родилните отделения в региона са проплакали 1 954 бебета. Това е растеж с 9% по отношение на предходното тримесечие. За деветте месеца от началото на годината в Пловдивска област са родени 5019 деца. Това демонстрират последните данни на Националния център по публично здраве и разбори. Акушер-гинеколозите предвиждат, че до края на годината ще има нов връх и ще бъде надмината раждаемостта от 2020 година, когато на бял свят се появиха 6 954 бебета.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР