Пандемия, вътрешнополитическа криза, полъх на конфликт в Европа - нищо

...
Пандемия, вътрешнополитическа криза, полъх на конфликт в Европа - нищо
Коментари Харесай

Фестивалът в Сан Ремо - спектакъл насред ковида и битка на три поколения

Пандемия, вътрешнополитическа рецесия, лъх на спор в Европа - нищо не може да бъде спънка за едно музикално събитие, което се организира при започване на всяка година в Италия - Фестивала на италианската ария в Сан Ремо, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тазгодишното му издание стартира на 1 февруари и ще продължи до 5 февруари и се обрисува да бъде фестивал на огромните промени. Променени са както разпоредбите за избор на победител, по този начин и разпоредбите за присъединяване, а подборът на водещите цели да впише проявата в наклонността за разнообразие и по-голямо дамско наличие. Всичко това ще се случи и разгара на следващата вълна на коронавирусната болест, поради която в Италия от 10 януари антиковидните ограничения бяха затегнати още повече.

Миналата година поради пандемията фестивалът се организира без аудитория, за което всички участници споделиха, че е било депресиращо и злокобно. Тази година аудитория ще има, само че всички, които ще участват в емблематичния спектакъл Аристон в Сан Ремо, ще би трябвало да показват супер зелен документ - уверение за имунизация против ковид или за преболедуване от Ковид-19. Ще има обичайно дефиле по аления килим преди началото на феста, само че ще се съблюдават строги правила за обществена отдалеченост и еднопосочно напредване. Всички участници и всички ангажирани в подготовката му постоянно ще си вършат и проби за ковид и ще носят непрекъснато маски, с изключение на когато са на сцената. Специален прес център ще бъде самостоятелен в круизен транспортен съд, закотвен край пристанището на курортния град.

Обичайно фестивалът се води от мъж, асистиран от разнообразни дами - модели, актриси, певици. Настоящият главен водещ на феста Амадеус, който е й негов креативен шеф, е в тази си роля за трета поредна година. Само 4 пъти в дългогодишната история на феста дами са били в ролята на съществени водещи - Лорета Годжи, Рафаела Кара, Симона Вентура и Антонела Клеричи. За последно жена е била главен водещ преди 12 години. В допълнение на това предходната година главен помощник на Амадеус във воденето не беше жена, а неговият сътрудник, телевизионната звезда Фиорело. А на провокативният реализатор Акиле Лауро, който обича да размива границите сред жанровете и половете, бе предоставена задачата да въплъти женското на сцената на Сан Ремо.

Всичко това докара до рецензии и апели за повече дамско наличие в спектакъл Аристон и те бяха чути. Тази година Амадеус ще бъде подпомаган във воденето от 5 шоудиви, по една за всяка една фестивална вечер. Сред тях са кинозвездите Орнела Мути и Сабрина Ферили и по-младата им колежка Мария Киара Джанета. Петорката на помощник водещите се добавя от младата цветнокожа актриса Лорена Чезарини, родена в Дакар от брака на сенегалка и италианец. Нейното наличие на сцената насочва обръщение за инклузивност и приемливост към мигрантите и хората с мигрантски генезис в Италия. В навечерието на фестивала Лорена Чезарини обаче показа, че откакто е станало ясно, че тя е определена за съводеща, в интернет я е заляла и вълна от ненавист и обиди, единствено тъй като е с тъмна кожа.

Петорката на помощник водещи се оформя и от елегантната и поразяваща Друзила Фоер - един същински артистичен, обществен и политически феномен в Италия, алтер его на родения във Флоренция артист Джанлука Гори и защитничка на всички, които се усещат отхвърлени поради пола, половата си ориентировка или цвета на кожата си. Избирането й за съводеща на феста обаче породи рецензии от консерваторите и крайнодесните, възприемащи Друзила Фоер единствено като травестит, до момента в който в действителност това е единствено персонаж-плод на въобръжението на Джанкула Гори.

За разлика от други години, тази година във фестивала няма да има 2 категории - на младите гении и на огромните актьори. Ще има една обща конкурсна категория. Няма да има предварителни елиминации. Всички песни ще вземат участие от началото до края. За тях ще гласоподават 3 журита - журналистическо (от представители на пресата, интернет медиите, радиата и телевизиите), жури на феновете, които ще гласоподават посредством телевот и по този начин нареченото демоскопско жури, формирано от 1000 души, подбрани по възраст и географско местонахождение, които гласоподават през особено приложение. В първите 2 вечери гласоподават публицистите, в третата конкурсна вечер гласоподават другите 2 журита, а във финалната вечер гласоподават и трите журита.

Претендентите за огромната премия са 25. Сред тях има 2 групи, 3 особено формирани за феста дуети (1 мъжки, 1 женски и 1 смесен) и останалото са солови реализатори, от които единствено 6 са дами, а останалото са все мъже. Стиловете, които ще бъдат показани на феста, варират от обичайната италианска балада, рок и поп до рап, хип хоп, латино, ар енд би, инди, ърбан, електро и даже до малко известния рап рок. Сред съперниците за огромната премия има представители на 3 музикални генерации. Поколението на ветераните включва 82-годишната дива на класическата италианска буйна ария Ива Дзаники, за която това е 11-ият фестивал и която е печелила огромната премия в предишното 3 пъти. За нея излизането на сцената на феста ще е след прекаран тежък ковид и след гибелта на брат й, умрял от инфекцията предходната година.

Сред ветераните е и любимецът на публиката, 77-годишният Джани Моранди, който обича да опитва с жанровете. За него това е седми фестивал. Той е печелил е единствено един път огромната премия - през 1987 година в трио с Умберто Тоци и Енрико Руджери, с които изпя песента " Може да се даде повече ". Това ще бъде първата му огромна музикална изява измежду тежкия случай от локдауна напролет на 2021 година Тогава той се спъна и падна в разпален в двора на дома си огън и изгори съществено ръцете си.

Групата на ветераните включва и 70-годишният Масимо Раниери, специалист по баладите, взел участие до момента в 6 фестивала и спечелил изданието през 1988 година Сред тях е и италианската версия на Блонди и Шер, взети дружно - Донатела Реторе. Тя ще пее в особено формиран за феста дует с нетипично звучащата и много по-младата от нея Дитонелапиаджа, чийто креативен псевдоним в превод от италиански значи: Пръст в раната.

Поколението на междинната възраст на феста е формирано от реализатори, пробили през 90-те години на предишния век и през първото десетилетие на сегашния век. Сред тях са рокаджиите от Ле Вибрациони, както и Фабрицио Моро, спечелил изданието на феста през 2016 година дружно с Ермал Мета с парчето " Не ми направихте нищо ", възприето като химн против тероризма в отговор на атентатите, раздрусали Франция през 2015 година

В междинното потомство попадат и метафизичен звучащият Джовани Трупи и латино рап изпълнителят Дарген Д`Амико. В тази категория са и 4 доста известни изпълнителки, отличаващи се всяка една от тях със характерния си глас - Ноеми, Джузи Ферери, Ема и Елиза. От тях единствено Елиза е печелила фестивала преди 21 години напълно при започване на кариерата си.

Третото, най-младо потомство, включва извънредно разнородни като жанр артисти. Сред тях са поп и рап изпълнителят Тананай, прочут с декадентските си клипове, виртуозите на съкровените до болежка балади Микеле Брави и Матео Романо, поп и ърбан звучащият Санджовани, който е почитател на блестящо розовите цветове в клиповете си, и рапърът Aka7even, който малко преди феста се болести с ковид, само че към този момент е здрав. Неговият сътрудник, рапърът Highsnob е избрал да пее на феста в дует с енигматичната, оприличавана на младата Шиниъд О`Конър певица Ху, носеща името на египетска богиня, символизираща креативния изказ.

Сред младите реализатори е и Аркоми, творящ в областта на рапа, попа и хип-хопа и обожател на колаборациите с сътрудници от разнообразни музикални жанрове. Тук е и електро поп и рок бандата Ла Рапрезентанте ди листа, която взе участие за първи път на феста предходната година. 

На сцената се завръща и различен участник от предходната година, рапърът и хип-хоп звездата Ирама. Миналата година неговото присъединяване бе запаметяващо се с това, че той де факто той не съумя да излезе въобще на сцената поради случай на болест с коронавиуса в екипа му. Ирама си остана под карантина в хотелската си стая в Сан Ремо, а на фестивалните вечери бе предаван единствено видеозаписът на неговата ария от генералната подготовка. На феста се завръща и Акиле Лауро, взел участие в конкурсната стратегия през 2019 и 2020 година Миналата година той беше скандалният съводещ на феста, който не се тормози да излиза на сцената ту в сватбена рокля, ту дегизиран като подигравка на супергерой или като антична скулптура. За присъединяване във феста бе поканена и сполучливата испанска латино дива Ана Мена.

Още двама участници в конкуренцията от младото потомство са с по-екзотично родословие. Първият е ар енд би артистът Юман, чийто татко е от Кабо Верде. Вторият е Мамуд, който е на половина италианец и на половина египтянин, само че е израснал в Италия. Преди 3 години той завоюва огромната премия на феста с песента " Пари ", като това породи същинска дискусия в Италия. Парчето, в което се загатваха думите рамазан и наргиле и се дочуваха ориенталски нотки, бе сметнато от много хора за неиталианско, а пък заглавието му - за неуместно за фестивал, на който нормално побеждават песни, въодушевени от по-универсални тематики, като обич, разлъка, загуба, смисъл на живота, битка на положителното със злото. Тази година Мамуд е избрал да пее в дует с красивия рапър Бланко, чийто песни са зов на яд и протест и който обича да се появява в клиповете си единствено по боксерки за огромно наслаждение на почитателките си. Бланко е роден през 2003 година и е надлежно най-младият участник във фестивала.

В четвъртата фестивална вечер 25-те кандидати за огромната премия вземат участие с поканени от тях сътрудници в конкуренция за най-хубав кавър на ария, основана в интервала 50-те-90-те години на предишния век. Този " конкурс в състезанието " ще докара на сцената на феста още звезди, като Малика Аяне, NEK, Лоредана Берте, Ариза и други

Специални посетители на феста ще бъдат спечелилите от миналогодишното му издание, рокаджиите от Монескин, спечелили по-късно и Евровизия. Това ще бъде тяхно първо излизане на сцена, откакто предходната седмица те оповестиха, че поради пандемията отсрочват италианското и европейското си турне, които трябваше да започват тази пролет.

Сред специфичните посетители ще са и певицата Лаура Паузини и артистът Раул Бова. Специално на сцената на феста ще дойдат и Гая Джираче и Маргерита Мацуко, въплътили се в функциите на Лила и Лену в екранизациите по романите от цикъла на Елена Феранте Гениалната другарка. Специален посетител ще бъде и комедиантът Кеко Дзалоне. Миналата година той си завоюва международна популярност с присъединяване си в закачлив клип с Хелън Мирън, сниман в италианската област Пулия и насърчаващ имунизацията против Ковид-19.

По време на фестивала ще бъде отдадена и респект на италианската телевизионна водеща и певица Рафаела Кара, считана от италианците за вдъхновителка на театралния жанр на Мадона, Лейди Гага и Рошин Мърфи и наложила стандарти за водене на развлекателни телевизионни стратегии. Тя умря на 5 юли м. година от белодробен рак.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР