Панамски съд осъди бившия президент на страната Рикардо Мартинели (2009-2014

...
Панамски съд осъди бившия президент на страната Рикардо Мартинели (2009-2014
Коментари Харесай

Бившият президент на Панама Рикардо Мартинели бе осъден на 10 години затвор за пране на пари

Панамски съд осъди някогашния президент на страната Рикардо Мартинели (2009-2014 г.) на над 10 години затвор за пране на пари, застрашавайки кандидатурата му за нов президентски мандат следващата година, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на основната прокуратура.

Мартинели съобщи, че е почтен след решението по делото, известно като " Нов бизнес ", в което се твърди, че публични средства са били употребявани за закупуване на медиен конгломерат, в който някогашният президент да получи мажоритарен дял.

" Всички знаем, че те желаят да ме осъдят от политически интерес ", споделя Мартинели във видеозапис след правосъдното решение. " Нямам никакви връзки с противозаконни фондове ", добави той.

Според изказването на основната прокуратура четири други лица също са наказани за присъединяване в схемата. На Мартинели бе постановено да заплати санкция в размер на 19,2 милиона $ в допълнение към излежаването на 128 месеца (малко над 10 години бел. ред.) затвор.

Защитата на някогашния президент ще апелира решението и ще употребява всички налични правни благоприятни условия, съобщи на конференция юристът на Мартинели Карлос Карильо.

" Кандидатурата на Рикардо Мартинели Берокал е постоянна ", съобщи Карильо, като означи, че той към момента има право да се кандидатира за президентския пост, защото има време да оспори присъдата.

Бившият президент е упрекнат и в пране на пари поради хипотетичното му присъединяване в делото " Одебрехт " - огромен скандал за подкупи, в който са забъркани държавни чиновници от цяла Латинска Америка. Двама от синовете му се завърнаха в Панама по-рано тази година, откакто бяха наказани на затвор в Гватемала и Съединените щат за пране на пари по дело, обвързвано с " Одебрехт ", отбелязва Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Според оповестено през май социологическо изследване Мартинели заема лидерската позиция в идния избор, следван от различен някогашен президент на страната - Мартин Торихос (2004-2009 г.).

Мартинели стана първият формален претендент за президентски избори в Панама през 2024 година предишния месец, откакто бе определен от партията " Реалисандо Метас ", група, която той основа преди две години.

През януари Съединените щати не разрешиха на Мартинели да влиза в страната, обвинявайки го в приемане на подкупи в подмяна на непозволено възлагане на държавни поръчки по време на ръководството си.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР