Панагюрското злато поведе в битката за топ 10 на Чудесата

...
Панагюрското злато поведе в битката за топ 10 на Чудесата
Коментари Харесай

Панагюрското злато поведе в битката за Чудесата

Панагюрското злато поведе в борбата за топ 10 на Чудесата на България на десетилетието. Гласуването стартира на 5 декември.

По мотив 10-ия празник на акцията „ Чудесата на България” standartnews.com предложи на читателите си, дружно да изберат топ 10 на Чудесата на десетилетието. И по този начин още един път да отдадем заслуженото самопризнание на тези знаци от богатото ни културно-историческо завещание, които ни карат да се усещаме горди.

Те подбраха 20 знакови обекта, които са се трансформирали в обичани дестинации и чакаме да извършите избора си за ТОП 10. Критериите, по които сме подбрали обектите са няколко: осъществена реорганизация и консервация, социализация и цифровизация, доходи от туристически услуги, включване в районен маршрут, спомагателни атракции.

Няколко обрата претърпя класацията през последните дни. В началото на седмицата Крепостта на гълъба "Перистера " в Пещера зае безапелационно първото място. Но това окуражи хората от Самоков и те стремително започнаха да гласоподават за своята локална горделивост - именитата цитадела на Гая Плацидия Цари Мали град. Тя бе изцяло възобновена и се трансформира в невероятна туристическа атракция. Късноантичната римска цитадела е ситуирана е на хълма Св. Спас в планината Верила, над село Белчин, община Самоков. Цари Мали град стана знамение № 1 на България за 2013 година Реставрацията на крепостта бе идея на огромния българин Симеон Пешов, с който България се елементарни през септември.



В четвъртък вотът на читателите ни пренареди още веднъж топ 3 като изведе преди всичко Панагюрското злато. В момента то печели 25% от гласовете. След него се подредиха Царевец и Трапезица с 21%. А Перистера и Цари Мали град се редуваха на третото място с 18 и 16 на 100 от гласовете.

В първите часове на тазгодишната ранглиста поведе най-старият град в Европа Провадия – Солницата. След това Царевец и Трапезица изравниха, малко по-късно водещата позиция зае Перперикон. Веднага след него се подреди Панагюрското злато. Ден по-късно Царевец и Трапезица задминаха Перперикон. В същото време обаче хората в Пещера започнаха да наваксват изгубената преднина и осигуриха първото място на „ Перистера” във краткотрайното класиране.

В топ 10 на краткотрайното класиране влизат още Плиска и Велики Преслав, Перперикон, Античен Пловдив и Бачковският манастир. Но местата в класацията непрестанно се разместват.

Кампанията „ Чудесата на България” в юбилейната десета година се организира с поддръжката на българския еврокомисар Мария Габриел, която дава отговор и за опазването на културно-историческото завещание в Европа. Тя е създател на предговора към неповторимото издание „ 40 митове за Чудесата на България”, в което "Стандарт " за първи път събра магнетичните предания за замъци, манастири, естествени явления, съкровища и културно-исторически атракции. Книгата ще е на пазара на 18 декември 2020. Тя е специфичният ни подарък, за всеки, който се абонира за "Стандарт " през 2021 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР