Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик. Този път

...
Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик. Този път
Коментари Харесай

Появи се нов претендент за Панагюрското злато

Панагюрското богатство се снабди с още един кандидат-собственик. Този път това е госпожа Стефка Ангелова, която е сестра на досегашния кандидат – Павел Цветанков. Живее в София.

„ Претендентката е наследница на братя Дейкови. Тя предяви писмен иск към музея, с който желае Панагюрското богатство да се отпише от инвентарния ни лист и да са впише като благосъстоятелност на наследниците на братя Дейкови и на семейство Топалови. Те пък са притежатели на земята, където е намерено съкровището”, изясни шефът на Археологическия музей доцент доктор Костадин Кисьов, представен от "Марица ".

Искът, който няма никаква юридическа стойност, е изпратен преди 4 дни.

Претенциите на госпожа Ангелова към съкровището са отпреди няколко години те затрупаха Върховния съд с 8 каузи, свързани с Панагюрското злато. За да се стигне дотук госпожа Ангелова е събирала в продължение на 4 години разнообразни документи от 5 огромни държавни институции.

„ Използват необмислено Закона за достъп до социална информация за частни цели и Закона за запазване на старините от 1911 година”, споделя –доц. доктор Кисьов.

Той напомни, че е разкрил в архивите и е дал на съда Протокол №8 на Общински съвет – Пловдив от 1949 година, съгласно който на братя Денкови са дадени по 300 000 лв..

„ Колко пари са били това за оново време – аз не знам”, посочи шефът на музея. Петимата им служащи, които вадят глина с тях и участват на откриването, взимат надлежно суми от 5000 до 15 000 лв..

„ Според госпожа Ангелова, тези пари са дадени на братя Дейкови за това, че са „ посочили героизъм и чест” и не са % от цената на съкровището. Тя твърди, че тогава то не е било оценено. Ами в случай че го бяха оценили на 15 лева”, пита доцент доктор Кисьов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР