Пампорово. Кръговата икономика се превръща в приоритет №1 за Европейския

...
Пампорово. Кръговата икономика се превръща в приоритет №1 за Европейския
Коментари Харесай

Джордж Кремлис, Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕК: Кръговата икономика се превръща в приоритет №1 за Европейския съюз и Европейската комисия

Пампорово. Кръговата стопанска система се трансформира в приоритет №1 за Европейския съюз и Европейската комисия. Това съобщи в Пампорово Джордж Кремлис, началник на отдел „ Екологична оценка на въздействието на околната среда и политика на доближаване “ в Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия по време на форума за интегрирано ръководство на отпадъците, проведен от Варненския свободен университет, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Смолян . Кремлис означи, че кръговата стопанска система е изключително значима за всички нас и изключително за кметовете, защото тя ще бъде подкрепяна освен в настоящия програмен интервал, а чрез съфинансирането на Европейски Съюз и в програмния интервал след 2020 година, който сега се приготвя в Европейска комисия. „ Той преглежда въз основата на тези 11 настоящи цели да станат 6 в идващия програмен интервал и след тях ще бъде и кръговата стопанска система. Идеята в основата на кръговата стопанска система е в случай че продължим да произвеждаме и използваме с настоящия ритъм, с който го вършим в този момент, за в бъдеще ще са ни нужни две планети и това е нещо, което няма по какъв начин да вземем поради. Идеята на кръговата стопанска система е да ни води към успеваемост и употребяването на ресурса на нашата планета, с цел да променим метода, по който произвеждаме и използваме. Използваме все по-голямо количество материали като запаси, които черпим от нашата планета, а имаме единствено една планета. Това нарастване е с геометрична градация и е доста стремглаво. Затова концепцията за всичко това е по какъв начин да се направи потреблението на ресурсите стабилно “, разясни Кремлис.
Той посочи, че биокапацитетът е едната ос и множеството страни, които са под тази линия експлоатират повече запаси в сравнение с биокапацитетът на нашата планета ни разрешава. „ Това е 7-ата стратегия за деяние на околната среда на Европейски Съюз. Идеята е до 2050 година да променим метода на произвеждане и ползване и да живеем в екологични ограничавания на нашата планета. В Европейски Съюз поставяме всички старания да реализираме това и имаме триумф, само че не живеем сами на планетата. Идеята е да се разпространява тази кръгова стопанска система и отвън рамките на Европейски Съюз. Хубавото е, че провокациите от страна на климатичните промени към този момент са необятно признати от необятната общност, може би с изключените на администрацията на Тръмп, само че ние имаме вяра, че е въпрос на време Съединени американски щати да се причислят към груповите старания да се отбрани климата на земята. Целите за стабилно развиване за 2030 година възприети от Организация на обединените нации са извънредно значими, битката с бедността, с глада, опазването на климата и живота в морето. Ако продължим със същият ритъм да изхвърляме пластмаса в океана до 2030 година тя ще е повече от рибата в океана “, уточни още Джордж Кремлис. Той акцентира, че би трябвало да запазим цената на нашите артикули и материалите, които произвеждаме, като това ще ни донесе обществени стопански и екологични изгоди. По думите му това ще подкрепи и конкурентоспособността, защото посредством кръговата стопанска система се основават екоиновации и повече зелени работни места. „ Идеята е да се движим към посока на стопанска система с нула боклуци. Това, несъмнено, е доста амбициозна цел, само че би трябвало да понижаваме отпадъците и да ги използваме като артикули. Това е проектът за деяние на Европейска комисия и доста от тези действия към този момент са осъществени. Има редица начинания – европейската тактика а пластмасата, тя участва на всички места в живота и с цел да я произвеждаме се нуждаем от запаси, след това се основават боклуци и замърсяване и моретата и океаните ще се замърсят с нея. При производството на пластмаса се употребяват химически субстанции и е значимо да се промени тази връзка. Идеята е от съществуващата линейна стопанска система, в която изхвърляме боклуци, последователно да се трансформира в кръгова стопанска система “, сподели още Джордж Кремлис.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР