Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена

...
Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена
Коментари Харесай

Ето как Созопол отбеляза 145 години от Освобождението

Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена и с едноминутно безмълвие на колене

Созопол тържествено означи националния празник на България 3 март. Празничното събитие стартира на площад " Хан Крум ".

Началото на празненствата във връзка 145-ата годишнина от Освобождението бе обещано с приемане на строя на представителния блок от командира на Военноморска база Бургас и тържествено повдигане на знамената.

С рецитал на учениците от СУ " Св.св Кирил и Методий ", напомнящ и възхваляващ великите каузи на героите, посветили живота си на националното дело, стартира музикално-поетичната стратегия.

В нея с патриотични стихове и песни присъединяване взеха учениците от вокална група " Созополски гласчета ", децата от предучилищната група и двете детски градини - " Здравец " и " Снежанка ".

С пламенна тирада кметът на община Созопол Тихомир Янакиев се обърна към своите съграждани. " С цената на безчет животи на воини от разнообразни националности, ние сме съумели да извоюваме правото на лична национална еднаквост. Успели сме да развеем знамето на свободен народ над свободна земя. Дали сме способни през днешния ден на такава всеотдайност? Не знам. Но съм уверен, че в случай че желаеме да ни има като народ, ние би трябвало да помним своята история ", бяха част от думите на градоначалника.

Събитието продължи с заупокойна молитва в памет на починалите герои, изнесена от Отец Димитър и обред по полагане на венци и цветя пред арката с паметните плочи на починалите от Созопол.

Цветя бяха поднесени от Общинска администрация, Общински съвет, Военноморска база, политически партии, Кметът на общината, Председателят на Общински съвет, неправителствени организации, СУ " Св.св. Кирил и Методий " и жители.

Паметта на героите за Свободата на Майка България бе почетена и с едноминутно безмълвие на колене.

Националният празник бе тържествено маркиран и в град Черноморец. В парка пред паметника на починалите бойци бе издигнат внушителен блок, а строят бе признат от командира на Военноморска база Бургас. Кметът Росен Деспов с въздействащо слово поздрави своите съграждани, след което бе извършен ритуалът по полагане на венци и цветя.

Кметство Равадиново и НЧ " Просвета " също проведоха празнично честване. Кметът Иван Пазвантов поздрави присъстващите, а децата изнесоха музикално-поетична стратегия, която повдигна патриотичния дух на всички посетители.

В честванията се включиха още зам.-кметовете Тодор Дамянов и Румен Кисьов, общински съветници и чиновници на Общинска администрация.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР