Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време и

...
Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време и
Коментари Харесай

Къде да отидем на 3 март ПОГРАМА

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време и с вход свободен на 3 март, оповестяват от Национален парк-музей " Шипка – Бузлуджа " в формалната си интернет страница.

Той ще бъде отворен за визити към 12:30 часа след привършване на честванията по случай националния празник и ще работи до 19:00 часа.

Празничната стратегия по случай Трети март в подножието на връх " Свети Никола " ще стартира в 11:00 часа с " България ПЕЕ с Йордан Камджалов и присъединяване на хора на Музикална лаборатория за Човека " и ще продължи с церемониален метод към Паметника на свободата и с поднасяне на цветя и венци.

СОФИЯ

а Националния празник на България - 3 март 2023 година, Националната работа за защита (НСО) подхваща ограничения за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на София, оповестяват от службата.

От 11.00 часа пред Паметника на Незнайния боец в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12.00 ч. пред постройката на Администрацията на Президента ще се състои тържествена промяна на гвардейския часовой. Тържествената инспекция (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. " Народно заседание ".

За церемонията пред Паметника на Незнайния боец жителите ще имат достъп през пунктове за инспекция, проведени при ул. " Раковски " и ул. " Оборище " и при южната страна на храм-паметника " Свети Александър Невски ".

За искащите да следят тържествената инспекция (заря) на пл. " Народно заседание " достъп ще бъде обезпечаван през три пукта за инспекция – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. " Цар Освободител " наоколо до изходите на подлеза при СУ " Свети Климент Охридски " (кръстовището на бул. " Цар Освободител " и бул. " В. Левски " ) и един пункт на бул. " Цар Освободител " (откъм хотел " Сенс " ).

Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети, общоопасни средства и субстанции на съображение член 30, алинея 1 от Закона за Националната работа за защита.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

ВАРНА

По случай Националния празник на България 3 март, Музеят на Възраждането във Варна ще работи на следващия ден (3 март) с вход свободен (без заплащане) със общоприетото работно време от 10.00 до 17.00 ч.  

Освен непрекъснатата експозиция посетителите ще могат да прегледат и краткотрайната галерия " Знаци на паметта ", отдадена на 150 години от гибелта на Васил Левски. Ново допълнение  към изложбата е добавеният QR код. Сканирайки го, гостите ще могат да чуят записаните мемоари на Иван Фетваджиев за идването на Левски във Варна.

Записът е изработен като концепция и със съдействието на Музея на Възраждането, възпитаници от Първа ЕГ - Варна и взаимно с сътрудниците от Музея за нова история на Варна.

3 – 5 март

Гребно-ветроходна база Семеен кодекс " Черно море – Бриз "

67-а ветроходна регата " Трети март "

3 март – 10:00 - 10:30 ч.

Площад " Св. св. Кирил и Методий "

Тържествено издигане на националното знаме

3 март – 11:00 – 12:00 ч.

Паметници на починалите воини за Освобождението на България

Полагане на венци и цветя

3 март – 12:00 ч.

Морска градина

Радио Варна

60-а щафетна обиколка на Радио Варна

3 март – 13:00 ч.

Катедрален храм " Успение Богородично "

Почетна обиколка " В името на България " – проведена от варненските мотоклубове

3 март – 13:30 ч.

Район " Владислав Варненчик "

Полагане на венци и цветя по случай 145-годишнината от Освобождението на България

3 март – 18:00 ч.

ФКЦ – зала 1

Празничен концерт-спектакъл " Свободата… "

3 март – 19:30 ч.

Площад " Антон Новак ", вход на Морската градина 

Тържествена заря-проверка по случай 3 март - национален празник на Република България

Организатор: Община Варна

Съорганизатори:

Военноморските сили на Република България

Варненската и Великопреславска света митрополия

Северозапада

145 години от подписването (1878 г.) на Санстефанския кротичък контракт и Освобождението на България от османско господство ще отбележим на следващия ден, 3 март. 

Заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, починали за Освобождението на България от османско господство ще стартира на следващия ден в 9 часа във видинското село Иново. Празнично шествие тръгва в 10:45 от музей " Конака " във  Видин  до площад " Бдинци ". Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на площада в 11 часа. Историческа възстановка на освобождението на Видин ще стартира в 11:30 часа. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на опълченците от видинския край (срещу постройката на Драматичния театър) в 12 часа.

Поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален спектакъл в София Еделина Кънева ще вземат участие в концерта на Симфониета Видин, с който Община Монтана ще означи Националния празник на Република България. С тях ще свирят и младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и интернационалните състезания. Под диригентството на Георги Патриков ще прозвучат известни произведения на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и други Концертът ще стартира в 11:00 ч. на 3 март в Народно читалище " Разум 1883 ”. Безплатни предложения за концерта се раздават във фоайето на читалището от 12:00  до 14:00 ч. и от 17:30 до 19:30 ч. до изчерпването им. Преди концерта – в 10:00 ч. на площад " Жеравица ”, ще бъде повдигнат националният байрак. Тържественият обред ще реализира Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър " Дико Илиев ” към НЧ " Разум 1883 ”. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско господство, ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на благодарност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на починалите във войните за национално обединяване. 

С празнично шествие, което ще бъде предвождано от 25-метров народен байрак, ще стартира тържественото отбелязване на 145-годишнината от Освобождението на България във Враца . Пъстрата колона ще тръгне в 10.30 часа от площада пред заведението " Тракийска принцеса " и ще продължи до площад " Христо Ботев ", където от 11 часа ще стартира формалната гала.

Общоградско празненство и Републикански шосеен пробег ще има в Мездра във връзка Националния празник на Република България - 3 март. Тържеството, с което ще бъде маркирана 145-ата годишнина от Освобождението ни от османско господство, е в петък от 9:15 часа на градския площад " България ". В празничната стратегия ще вземат присъединяване Вокална група " Детски свят ", мажоретните сформира, група за художествено слово и група " Приказен свят " при Център за поддръжка за личностно развиване - гр. Мездра. Честването включва още издигане на националния трикольор, знамето на общината и флага на Европейския съюз, слово на кмета на Мездра Иван Аспарухов и поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните за национално избавление и обединяване. В 10:10 часа публично ще бъде открит XXI Републикански шосеен пробег " 3 март ", в който ще вземат присъединяване спортисти от цялата страна. Награждаването на призьорите в обособените възрастови групи е в 12:30 часа.

Националният празник ще се празнува в два следващи дни в град Оряхово . Днес, 2 март, от 18:30 ч. на площад " Дико Илиев " Община Оряхово и Военно формирование 54990 – Враца канят жители и посетители на града на тържествена заря - инспекция и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на починалите румънски воини за освобождението на Оряхово. На 3 март от 11:00 ч. на площад " Дико Илиев ", кметът на Община Оряхово  Росен Добрев и ръководителят на Общинския съвет Румяна Декова ще повдигнат тържествено националния байрак на Република България.

На 03. март от 10:30 часа Белоградчик ще означи 145 години от Освобождението на България и на града. Тържеството ще стартира с осъществяване на Духовия оркестър пред постройката на Младежкия дом. В 10:50, под звуците на националния химн, ще бъде повдигнат националният байрак. Свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, ще отслужи панихида в памет на починалите за Освобождението на България и Белоградчик. Слово във връзка празника ще произнесе кметът на община Белоградчик Борис Николов. Тържеството ще продължи с празнична стратегия с присъединяване на възпитаници от Детски комплекс - Белоградчик и мъжки камерен хор към Народно читалище " Развитие – 1893 година " в салона на Младежкия дом. 

Само пет дни преди България да бъде освободена от османското господство, жителите на Белоградчик към този момент са свободни. В боевете за града присъединяване взимат румънски войски. На командващия турския гарнизон Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна опозиция на по-добре въоръжените румънски елементи, само че той отхвърля да съобщи крепостта, без разпореждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. Обсадата на Белоградчишката цитадела продължава след сключването на Одринското помирение на 31.01.1878 година На 25.02.1878 година ключовете на крепостта алегорично са предадени от Сюлейман ефенди на капитан Димитри Вукович Караджич. С цветя и гръмко " ура ” жителите на Белоградчик посрещат съветските и румънските войски. Днес в памет на освободителите и жертвите в битката с поробителя доста от улиците на града носят техните имена.

БУРГАС

Община Бургас благодари на своите сътрудници, дружно с които подготви програмата за честване на националния празник 3 март. Тя започва още на 2 март. Тогава 20 пенсионерски състава ще се изявят в концерт, който ще се организира в Културен дом НХК. В този ден ще бъдат открити фотографска и галерия на млади художници.

На 3 март Исторически, Археологически и Природонаучен музей ще посрещат гости при вход свободен от 9 до 17 часа. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски ".

В 12 часа на 3 март площад " Тройката " ще се покрие със стотици танцьори, хванати на хоро. Всички фолклорни клубове в Бургас поддържаха тази празнична самодейност.

За поредна година Община Бургас ще освети за националния празник Моста в бяло, зелено и алено. Часовете на обичайните ритуали, отдадени на празника, както и останалите събития в програмата, можете да прочетете тук:

2 МАРТ (ЧЕТВЪРТЪК)

10:00 часа

Културен дом НХК

Празничен концерт, отдаден на 3 март, с присъединяване на 20 състава от

" Съюз на пенсионерите 2004 " – Бургас
 

16:30 часа

Исторически музей, ул. " Лермонтов " 31

Фотодокументална галерия от църковния списък на храма в с. Факия, част от фонда на Общински исторически музей – Средец

18:00 часа

Дружество на бургаските художници, ул. " Александровска " 22

Изложба млади създатели

3 МАРТ (ПЕТЪК)

09:00 до 14:00 часа

БХГ " Петко Задгорски "

Изложба живописни произведения и рисунки на Владимир Димитров – Майстора

Вход свободен

09:00 часа

От Морска гара – Бургас, по ул. " Булаир ", бул. " Демокрация ", бул. " Стефан Стамболов ", кв. " Ветрен ", гр. Българово

Авто-мото поход " Българовско шествие 3 март "

Организатор: Пламен Карашев

10:30 часа

Пл. " Атанас Сиреков "

Ритуал по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

11:00 часа

Пл. " Тройката "

Концерт " В сърцето се ражда ТЯ – Свободата "

Участват: ВГ " Морски песъчинки ", ДТА " Атанас Манчев ", ДФА " Трите пъти ", ДФТА " Радост ",

ФТА " Никола Гинов ", ТС " Зорница ", ДТА " Звездички ", ДТА " Лазур "

11:00 часа

Център за модерно изкуство и библиотека – Бургас,

зала " Акад. Константин Петканов "

Театър " Пан " показва " Весели небивалици " – детско шоу

11:00 часа

Руски монумент

Тържествен обред по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести

Заупокойна молитва за починалите за Освобождението на България от османско робство

Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. " Лермонтов " №15)

Паметник на съветския санитарен пункт (Приморски парк)

Полагане на венци и цветя

12:00 часа

Пл. " Тройката "

Участници в огромното бургаско хоро:

Оркестър " Жарава " със солист – Александра Димитрова – Сашка

и

КБНХ " Чанове ", ФК " Лазур ", СНТ " Георгиев ", ШБГТ " Бургос ", ФТК " Пламък ", ФТК " Лукойл Нефтохимик ", ФТК " Бургас ", ТС " Златен пламък ", ФК " Гергьовче ", ФШ " Огин ",

ТС " Бял Равнец ", ФТГ " Медено котле ", Търговска колегия " Миладина ", ШНТ " На хорото ", Търговска колегия " Генгер ",

Търговска колегия " Чайка ", ФК " Цвете ", КБНТ " Аратлии ", Търговска колегия " Хоп и троп ", Търговска колегия " Крайморие "

17:00 часа

Център за модерно изкуство и библиотека – Бургас,

Конферентна зала

Прожекция на документалния филм " Бойните маршове на България "

Режисьор: проф. Любомир Халачев

 18:00 часа

Център за модерно изкуство и библиотека – Бургас,

зала " Акад. Константин Петканов "

Прожекция на документални филм за България:

" Небето над хълма " – сюжет и постановка: Надя Тодорова;

" Книга за хората " – сюжет и постановка: Владислав Лаков;

" Непознати " – сюжет и постановка: Камелия Петрова

* 9:00 – 17:00 ч. – Исторически, Археологически и Природонаучен музей посрещат гости при вход свободен. От 10 до 17 часа с вход свободен ще работи и Бургаската художествена изложба " Петко Задгорски ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР