Паметникът на Съветската армия в Пловдив също може да бъде

...
Паметникът на Съветската армия в Пловдив също може да бъде
Коментари Харесай

Идва ли ред на Альоша в Пловдив? Общинари официално искат демонтаж

Паметникът на Съветската войска в Пловдив също може да бъде демонтиран и изместен, в случай че общинският съвет одобри предлагането на двама съветници от ДСБ, което към този момент е е импортирано публично.

Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България ” в локалния парламент, оповестиха, че са предложили паметника на Альоша, както е прочут монументът - да бъде изместен в период до края на 2024 година в Музея на социалистическото изкуство в София.

" С цел възобновяване на историческата истина - а точно, че Червената войска е окупатор на България, и обръщайки се към националното достолепие, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде изместен от върха на рид Бунарджика, " показват от ДСБ-Пловдив.

Предложението на общинските съветници включва още реализиране на архитектурен конкурс за реставрация, облагородяване и реституция на пространството на върха на хълма.

Очаква се концепцията да бъде разисквана и гласувана на идната сесия на общинския съвет на 17 януари, а в случай че бъде призната, кметът на града Костадин Димитров би трябвало да разпореди преместването на паметника до края на годината.

Идеята за демонтажа на " Альоша " не е нова - в края на предходната година общинската съветничка от “Демократична България ” Веселина Александрова разгласи желанието на групата от ПП-ДБ за промяна на пространството, където се намира той.

Паметникът на Съветската войска " Альоша " е публично открит през 1957 година на върха на хълма Бунарджик - едно от тепетата на Пловдив. Представлява гранитна скулптура с височина 10,5 м на руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу.

Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Паметникът се издига над Пловдив и се вижда от съвсем всяка точка на града, а нощем е осветлен.

Докато в Източна Европа към този момент са демонтирани 4000 сходни паметници, в България монументи на Съветската войска към момента има в доста градове.

Фигурите на този в София - именуван МОЧА (Монумент на окупационната алена армия) - бяха демонтирани преди няколко седмици. Административният съд - София град постфактум реши, че демонтажът би трябвало да бъде спрян. Областната администрация на столицата апелира това решение.

От рухването на комунизма в България през 1989 година до момента е прочут единствено един различен случай на разглобяване на монумент на Съветската войска в регионален град в България - това е Плевен, като момументът от комутистическо време от основната пешеходна улица е отстранен още при започване на 90-те години на предишния век.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР