Паметникът на съветската армия не е военен паметник, не е

...
Паметникът на съветската армия не е военен паметник, не е
Коментари Харесай

Тони Николов: ПСА не е военен паметник и не е културно наследство

" Паметникът на руската войска не е боен монумент, не е културно завещание, няма го в описите на Министерството на културата, не е включен в Договора за другарски връзки с Руската федерация, няма го на никое място! " Това съобщи пред Тони Николов, мъдрец, публицист, основен редактор на " Портал Култура ".Той напомни, че има две решения на Столичния общински съвет за демонтирането на ПСА, само че " продължаваме да се въртим в един обаян кръг ": " Това е български монумент, строен с пари от българската хазна. България,като модерна страна, е в цялостното си право да реши по какъв начин да се оправя с него ", съобщи журналистът.
Тони Николов цитира отворено писмо на скулптора Любомир Далчев - един от създателите на скулпторите на Паметника на руската войска, изпратено през 1993 година до вестник " Труд ", само че оповестено чак на 28.07.2004 година на стр.14-15 на вестника. По-късно писмото е неведнъж препечатвано и представено:

" И в този момент редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и съмнението.

Никой народ няма да разреши и одобри такава подигравка - да търпи монументи за прослава на своите поробители. И на никое място по света няма подобен един парадокс, какъвто желаят да ни наложат комунистите ".

Той уточни, че даже това самобитно наследство на огромния български ваятел не желаят да го чуят част от хората в България.

Философът и публицист акцентира, че паметта е доста изключително, тъй като " допуска едно отношение към богатство и полезност ":

" Не всяка памет се толерира. Паметта за всеобщите убийства не се толерира!... Какво желаеме да покажем на идващите генерации - че толерираме това? ".Николов изясни, че ПСА се демонтира на части, както е бил инсталиран при издигането му:

" Той е юридически на части, вдигнат е и е запоен на място. По същия метод се действа и в този момент. Опасно е да бъде свален в целия си тип ".

Той уточни, че са неоснователни подозренията, че паметникът ще бъде погубен, тъй като решението на СОС не е анулирано и скулптурната комбинация ще бъде преместена в музей.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР