Паметникът на Съветската армия едва ли е толкова сериозен проблем

...
Паметникът на Съветската армия едва ли е толкова сериозен проблем
Коментари Харесай

Наталия Киселова: ГЕРБ не трябва да чака консултациите при президента, а да започне разговори веднага

" Паметникът на Съветската войска надали е толкоз сериозен проблем в сравнение с инфлацията ", съобщи тя по отношение на предизборната акция

6 от всеки 10 имащи право на глас не е упражнил изборното си право. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ преподавателят по Конституционно право в СУ доцент доктор Наталия Киселова по отношение на моментната картина на изборната интензивност от 2 април.

" Обществото не е задоволително да кажем, че е изтощено. Според мен, има доста по-дълбоки аргументи, които би трябвало да бъдат оценени, тъй като напъните да се увеличи изборната интензивност през предоставяне на повече благоприятни условия за гласоподаване наред с машините и посредством хартия, това не докара до по-висока изборна интензивност “, изясни тя.

По думите й ще е хубаво да се направи разбор какъв брой гласоподаватели са избрали да упражнят вота си с машина и какъв брой с хартия.

Според нея би трябвало да се намерения за доста по-сериозно образование на членовете на СИК поради сложността на протокола, а не просто да бъдат предлагани от партиите, които имат право да излъчват представители за секционните комисии.

" Проблемите, които има обществото и страната не са проблемите, които бяха сложени в дневния ред на предизборната акция. Съгласете, че Паметникът на Съветската войска надали е толкоз сериозен проблем в сравнение с инфлацията, цените на артикули от първа нужда, тъй че ето ви заменяне. Но този проблем с паметника ужасно замести глобите по " Магнитски “, уточни доцент Киселова и добави, че акцията е минала повече кой е отговорен за настоящето състояние и прекачване на топката едни към други.

" Всяка една от партиите, които са взели участие в последните 4-5 Народното събрание имат виновност и съпричиняване за актуалното състояние както във връзка с положението на законодателството, което основава проблеми, по този начин и по връзки на някои въпроси, които пораждат след това. Според мен,

разграничителните линии ще продължат

да бъдат и след края на предизборната акция – про Украйна – про Русия, по какъв начин България да продължи да подкрепя, респективно да бъде неутрална във връзка с войната в Украйна. Друг въпрос, който ще бъде доста сериозен... това по какъв начин да наподобява финансово бюджета – повече разноски или по-консервативен бюджет. Третата тематика във връзка със правосъдната система “, проучва юристът и по отношение на законодателството даде образец с уговорките по отношение на Плана за възобновяване.

По думите й има две благоприятни условия за връщането на " ИТН “ в Народното събрание – самодейността за референдум за смяна на системата за държавно ръководство, да са " възбудили част от гласоподавателите “, само че съгласно нея е допустимо да е " имало и следен избор “.

На въпрос дали са подготвени двете обединения на първо и второ място да се обединят, Киселова отговори, че на доктрина е допустимо, тъй като " всяка една от партиите, взели участие в изборите заявяваше, че желае най-хубавото за България и за своите гласоподаватели. В този смисъл, в случай че най-хубавото е да има държавно управление, то допускаме, че би трябвало да могат да седнат да беседват и да се обединят към няколко общи въпроса или цели “.

Тя обаче допуска, че поради персоналните връзки, нападки и

мощното его на част от водачите би било спънка

съставянето на държавно управление сред тях. " Затова изчакват окончателните резултати, обмислят по какъв начин да постъпят, само че, съгласно мен, този път не трябва да се бърза да се споделят тежки думи “, уточни Киселова.

Юристът разяснява, че ГЕРБ е допустимо да не поставят непреодолими условия за кабинет, а от Демократична България са казвали, че могат да беседват с партията на Борисов и Движение за права и свободи за конституционни промени по отношение на смяна на прокуратурата и реформиране на Висш съдебен съвет. Тя подсети, че Христо Иванов към този момент е казвал, че това не е невероятно и същият беше министър във втория кабинет " Борисов “.

Киселова сподели, че президентът би трябвало в едномесечен период да свика Народното събрание, което ще рече 1 май и също, че 48 часа след изборите ЦИК е задължена поетапно да афишира разнообразни данни по отношение на проценти, мандати и впрочем. Юристът напомни и процедурата, когато претенденти са определени в няколко листи и това, че те ще имат 24 часа да изберат от кой регион желаят да бъдат оповестени за определени. " Тази активност би трябвало да завърши в неделя – 7 дни след изборите “, съобщи тя.

" Въз основа на това решение на ЦИК президентът е подканен да свика на първо съвещание народните представители “, уточни Киселова и допусна, че е допустимо президентът да го направи в седмицата след Великден.

На въпрос да чакаме постоянно държавно управление или служебно, преподавателят по конституционно право разяснява, че към момента е прекомерно рано да се каже дали може да се събере задоволително поддръжка, с цел да оцелее дълго редовно държавно управление.

По думите й ГЕРБ ще би трябвало да потвърдят изказванията си от акцията, че са най-знаещите и можещи. " Върху ГЕРБ пада най-голямата тежест. Те не би трябвало да чакат консултациите при президента, а е належащо да стартират диалози “, безапелационна е Киселова, само че разяснява, че хипотезите за постоянно държавно управление са доста.

" Време е за постоянно държавно управление, само че не трябва да изключваме и служебното, което от краткотрайно стана много по-продължително “, заключи преподавателят по Конституционно право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР