Паметникът на легендарния войвода Кара Кольо Омарчалията ще бъде тържествено

...
Паметникът на легендарния войвода Кара Кольо Омарчалията ще бъде тържествено
Коментари Харесай

Вдигнаха паметник на легендарен поборник в Тополовград

Паметникът на именития челник Кара Кольо Омарчалията ще бъде тържествено открит в Тополовград на 6 декември. От от кметството оповестиха, че церемонията ще стартира в 12 часа.

Автор е локалният ваятел Христо Дюлгеров. Събитието се провежда от общината и Инициативен комитет " Кара Кольо ".

" Идеята за основаването на паметника се роди през 2013 година За нейната реализация бе основан Инициативен комитет " Кара Кольо ". Организирана бе дарителска акция. Събраните средства са от радетели на българщината и другари на Тополовград. Кампанията бе подкрепена с финансови и материални запаси от общината ", разясниха от администрацията на кмета Божин Божинов.

Паметникът на Кара Кольо е инсталиран на основната улица в града. Монумент на именития бунтовник ще има само в Тополовград. Той ще възпитава генерации българи в поклонение пред подвига на Омарчалията, трансформирал се в един от знаците на Сакарския край.

Кара Никола, именуван още Кара Кольо Омарчалията, е българскихайдутин. Той е роден в село Омарчево, край Нова Загора. Войводата е възпят в доста национални песни.

Заради Кара Кольо в миналото турците са наричали селяните от с. Омарчево „ Омарчево хайдутларъ, в случай че тия селяни да са най-кротките и най-мирните същества на света “, както бележи в записките си през 1870-те Панайот Хитов.

Според едно странджанско поверие, Кольо станал бунтовник доста млад, едвам седемнадесетгодишен. Баща му бил укривател на хайдути и не било мъчно на буйния юноша да откри приятели и да им стане челник.

Кара Кольо взе участие дружно с Индже челник във въстанието против турците, целящо да освободи балканските нации избухнало във Влашко. Загива в стълкновение с турците дружно с Индже на 17 юни 1821 при Скулени край река Прут.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР