Паметникът на кирилицата, изработен преди година, отпътува за Антарктида, съобщи

...
Паметникът на кирилицата, изработен преди година, отпътува за Антарктида, съобщи
Коментари Харесай

Паметникът на кирилицата отпътува за Южния полюс

Паметникът на кирилицата, направен преди година, отпътува за Антарктида, заяви за „Труд“ основателят на плана и ръководител на Българо-монголското сдружение за другарство Младен Станев. 2,3-метровият паметник от хром-никел и месинг бе изработен със средства от дарения на частни лица и организации. Освен месингови букви от кирилицата в него са вградени икони на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, а в основата му в херметически затворени стоманени капсули е сложена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат.
 Огромният български храмов комплекс в украинския град Арциз е съвсем подготвен. Строят го от години със личен труд, пари и благодарение на донори бесарабските българи от Одеска област. Огромният български храмов комплекс в украинския град Арциз е съвсем подготвен. Строят го от години със личен труд, пари и благодарение на донори бесарабските българи от Одеска област.
По проект паметникът трябваше да отпътува за ледения континент в края на 2016 година, само че поради процедурни проблеми преместването му зацикли. Инициаторите обаче получили помощ от Министерството на външните работи и преди дни паметникът бил качен на борда на испански боен транспортен съд за научни проучвания. „До Нова година ще бъде доставен на Южния полюс, а до края на януари би трябвало да бъде инсталиран покрай нашата полярна станция в чест на европейското председателство на България“, разясни Станев.

Според него от външно министерство дали обещание помощ и за превозването на 1500 кв. м бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс отвън рамките на страната. Строят го от години със лични средства и труд бесарабските българи от Одеска област в украинския град Арциз, а помощ им оказват родолюбиви нашенци, измежду които е и видният археолог проф. Николай Овчаров. „Комплексът събира черти от всички интервали на християнството по българските земи и е съвсем готов“, сподели Станев. В него има копия на Епископската черква в Несебър и Златната черква във Велики Преслав, детайли от църквата „Св. Димитър“ във Велико Търново, а дворът е имитация на този от Голямата базилика в Плиска.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР