Паметникът на Джон Атанасов, който се намира в момента пред

...
Паметникът на Джон Атанасов, който се намира в момента пред
Коментари Харесай

Паметникът на Джон Атанасов може да остане в центъра на София

Паметникът на Джон Атанасов, който се намира сега пред Телефонната палата в София, може да бъде изместен на друго място в центъра - при служебния вход на така наречен Български Лувър.

Проект за това място би трябвало да бъде показан от притежателите на Телефонната палата - компанията " НГ пропърти ", в чиито ръководство е Васил Божков. Първоначалната концепция беше скулптурата да бъде преместена в двора на Техническия университет в кв. " Дървеница ".

На последното съвещание на експертно-художествения съвет към Столичната община е предоставено да се показа план за слагането на скулптурата при служебния вход на галерията " Квадрат 500 ". Той се намира откъм бул. " Васил Левски ". Мотивът е, че това е остарялата постройка на Техническия университет.

Собственикът на Телефонната палата желае да реалокира паметника на Атанасов, защото счита да трансформира постройката в частен музей.

Авторът на скулптурата, която е благосъстоятелност на Столичната община, Вълко Ценов преди време се разгласи против преместването ѝ. Мотивът му беше, че е правена особено за постройката на Телефонната палата, тъй като тя е обвързвана с технологиите и връзките, а Джон Атанасов е основателят на прототипа на актуалния компютър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР