Паметникът на автора на Записки по българските въстания“ Захари

...
Паметникът на автора на  Записки по българските въстания“ Захари
Коментари Харесай

Родолюбци издигнаха паметник на Захари Стоянов

Паметникът на създателя на „ Записки по българските въстания “ Захари Стоянов ще бъде открит в днешния Ден на националните будители в Пазарджик. Официалното му разкриване ще бъде от 10,30 часа в зеленото пространство сред улиците " Княгиня Мария Луиза " и " Цар Шишман ".

Мемориалът е повдигнат с поддръжката на локалната община и по самодейност на Сдружението на бизнесмените и Дружество „ Тракия ” – Пазарджик. Представлява пластична комбинация, направена от скулптора Георги Иванов - Жорж Трак. С неговото създаване ще се благоустрои градинката и околното пространство, което ще докара до по-добра визия на кръстовището сред бул. “Кн.Мария Луиза “ и ул. “Цар Иван Шишман “. Около монумента към този момент са завършени първите цветни градинки.

По предварителни калкулации средствата за осъществяване на концепцията са към 90 000 лв.. Монументът е пластична комбинация и е наречена „ Листите “, които символизират творчеството на Захари Стоянов, оставил в съкровищницата на българската литература записките освен на своя живот, а на цяла една ера. Височината на листите е 5 метра, широчината към 6 метра, а дебелината – 9 сантиметра.

В първичния план ликът на бележития възрожденец трябваше да е подложен на един от листовете на творбата. Впоследствие обаче е направена смяна - във към този момент осъществения вид бюстът на Захари Стоянов е подложен на обособен детайл от композицията - висока към 2 метра мраморна плоча, а под него със златисти букви са изписани имената му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР