Паметник на американския журналист Макгахан беше открит край Созопол. Военният

...
Паметник на американския журналист Макгахан беше открит край Созопол. Военният
Коментари Харесай

Откриха паметник на американския журналист Макгахан край Созопол

Паметник на американския публицист Макгахан беше открит край Созопол.

Военният сътрудник разкрива жестокостите при потушаването на Априлското въстание и това ненапълно взема решение хода на Руско-Турската освободителна война.

Монументът беше подложен в туристическия палат край село Равадиново и беше открит с публична гала. Бяха поднесени венци и цветя в негова памет и признателност поради публикациите му във вестник " Дейли Нюз ", които провокират реакцията на Европа и на съветския цар и изпращат войски, с цел да избавят българите от османската власт.

На откриването на паметника участваха и правнуците на Макгахан.

Подготовката за паметника беше продължителна, преди 5 година още започнахме да приказваме за него. Сега, когато той към този момент е тук, още веднъж ни припомня за ролята на перото. Как то може да бъде по-силно от меча или от патрона и за нас е значимо да си напомним по какъв начин по негово време, той обърна мнението и позициите на великите сили във връзка с България, сподели Фредерик Макгахан, правник на Джанюариас Макгахан.

Нещо неповторимо е приключил, когато стартира той да написа, това което вижда. Нямаше да знае света, може би, по-късно в годините щеше да разбере, само че нямаше да научи и това го прави доста огромен воин за България, сподели Михаил Томов, Фондация " Ние, българите по света ".

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР