Пълноценното и здравословно меню включва щедри порции зеленчуци. Обикновено препоръката

...
Пълноценното и здравословно меню включва щедри порции зеленчуци. Обикновено препоръката
Коментари Харесай

Има ли вредни за здравето зеленчуци и кой е първенецът сред тях?

Пълноценното и здравословно меню включва великодушни порции зеленчуци. Обикновено рекомендацията на експертите по хранене е да се употребяват колкото е допустимо повече зеленчуци, с цел да се достави организмът с скъпи влакнини, фибри, минерали и витамини. Препоръката обаче не е прецизна, защото потреблението на несъразмерни количества от избрани зеленчуци не носи изгода, а щета на здравето. Вижте кои са най-вредните зеленчуци, които би трябвало да консумираме с мярка.

1. Спанакът е измежду първенците. Причината се крие във обстоятелството, че съдържа доста нитрати и пестициди, които са нездравословни за здравето. Препоръчва се лимитирана консумация, когато продуктът е закупен от магазин, или консумация на отгледан в личната градина. Важно е и да бъде чудесно почистен и даже оставен да се изкисне, преди да бъде подготвен. Нитратите са токсични и основават заплаха от ракови болести. Едно от най-опасните последици за здравето от потреблението на зеленчуци, съдържащи доста нитрати, е окислението на молекулите на желязото в хемоглобина, което води до блокиране на превозването на кислорода от кръвта. Това положение в тежка форма може да провокира рискови здравословни последствия – да докара до кома или даже до гибел. Следва да се има поради, че зеленчуците с най-вече нитрати са спанакът, броколито, зелето, кореноплодните зеленчуци, както и тези, отгледани в парник.
 Листата на този зарзават оказват помощ при артрит, косопад и разширени вени Листата на този зарзават оказват помощ при артрит, косопад и разширени вени
Едни от най-полезните зеленчуци, които човек може да отглежда в своята зеленчукова градина или да купува от пазара, са морковите. Те вз...

2. Вреден за здравето на избрани групи хора се оказва и патладжанът. Макар да съдържа над 80 полени субстанции, той е прочут и с високото наличие на оксалати, които могат да доведат до съществени здравословни проблеми при хора, страдащи от болести на бъбреците, черния дроб или жлъчния мехур. Други вреди нанасят върху тялото съдържащи се в патладжана субстанции, които пречат на усвояването на калция и водят до заличаване на костите. Опасност съставлява и огромното количество сол. Патладжанът се наръсва със сол, с цел да се освободим от горчивия му усет, а несъразмерната приложимост на сол е потвърдено нездравословна. Можем да минимизираме вредата и да се насладим на усета и изгодите от този зарзават, ако  отстраняваме кората и го измиваме извънредно добре, както и в случай че не прекаляваме с потреблението му.

3. Замразените зеленчуци. Замразяването на зеленчуци след обирането им води до трайно запазване и на нитратите и нитритите в тях. Това прави потреблението на пресни зеленчуци – сурови или приготвени по разнообразни способи като се изключи пърженето – за предпочитане пред потреблението на замразените.

Ако страдате от несъмнено заболяване, не пропускайте да се консултирате кои зеленчуци са потребни за вас и кои несъответствуващи за положението ви, с цел да извлечете оптималната изгода от тях.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР