Пълноценният възстановяващ сън е важен както за правилното функциониране на

...
Пълноценният възстановяващ сън е важен както за правилното функциониране на
Коментари Харесай

5 съвета за добър сън

Пълноценният възстановяващ сън е значим както за вярното действие на всички тъкани и органи в тялото и поддържане на положително здравословно положение, по този начин и за хубостта. Човек прекарва 1/3 от живота си или към 220 000 часа в сън. Препоръчителният сън е 7-8 часа на денонощие. По-дългият и по-късият престой в леглото са еднообразно нездравословни за сърдечно-съдовата система и здравето на организма.
Какво се случва с тялото по време на сън?
 Какво НИКОГА да не ядем преди сън Какво НИКОГА да не ядем преди сън
Пълноценният сън е с фундаментално значение за здравето на човек. Именно той се грижи за имунната система, мозъка и храносмилателната с...
По време на нощната ви отмора сърцето забавя своя темп и съумява да си почине и да се възвърне. Разтоварени са и белият, черният дроб, мускулите и кръвоносната система. Тялото отделя полови хормони, играещи значима роля в регенерацията на клетките. Добрият сън подкрепя освен физическото възобновяване, само че и психическото, запаметяването, когнитивните функционалности, имунитета. Безсънието или проблемите със съня са в основата на доста болести и разстройства във действието на човешкото тяло. Недостатъчният сън води до снижен имунитет, липса на сила и намалена продуктивност, наддаване на тегло, влошено здраве.
Как да се насладим на добър, първокласен и пълностоен сън?
-          Намерете своя натурален темп на съня и се придържайте към него.
Създайте си табиет да лягате и да се събуждате едновременно. Това ще подкрепи качеството на съня ви. Избягвайте дъгата следобедна сънливост, защото тя ще ви попречи да спазите ритъма на съня си и да си легнете на време. Особено деликатни бъдете към уикендите. По време на отмора хората нормално си разрешават да лягат прекомерно късно и да прекарват доста време в сън в опит да наваксат пропуснатия през седмицата. Това е освен нездравословно, само че и нарушава ритъма и ще докара до мъчно заспиване и малоценен сън при започване на работната седмица.
-          Опознай ролята на мелатонина.
 4 хрумвания за ранно пробуждане 4 хрумвания за ранно пробуждане
Независимо дали би трябвало да станете рано за работа, или тъй като сте решили да свръшите неща още преди да сте тръгнали по задания, тези 4&nb...
Мелатонинът е хормон, регулиращ съня. Произвежда се в по-големи количества през тъмната част на денонощието, с цел да подкрепи заспиването. Влияе се от светлината. Събуждането заран ще е по-лесно, в случай че изпиете кафето си на място с доста светлина. Ще улесните заспиването, в случай че ограничите източниците на светлина вечер и изключително на синя такава. Телевизорът, екрана на мобилния ви телефон, компютъра, преносимия компютър са крадци на мелантонин, унищожаващи съня ви. Ако желаете да се радвате на добър сън, изключете всички тези устройства най-малко час преди времето за лягане. Най-добрата компания вечер е книга на приглушена светлина.
-          Спортувайте постоянно.
Движението, спортът и постоянните тренировки усъвършенстват освен фигурата и здравословното положение, само че и качеството на съня. Ключовата дума тук е умерени, защото всяко невъздържание би имало назад влияние.
-          Внимавайте със напрежението.
Системният стрес е унищожителен за организма. Той пречи и на заспиването. В случая не приказваме за съществени проблеми, причиняващи бодърствуване, а за дребните дребни ежедневни неща, които държат мозъка ни в положение на непрестанно напрежение. Такива се известията за нови имейли или известията на телефона. Тези дребни дразнители ви поддържат в положение на систематичен стрес и фрапантно понижават опцията за пълноценно заспиване и първокласен сън.
 Почти всички спят в тази поза, а тя е най-опасната Почти всички спят в тази поза, а тя е най-опасната
По време на сън човек възвръща сили, почива си от работа. Ето за какво определената от вас позиция е доста значима за съня. Оказва се, че им...
-          Изберете комфортен матрак и внимавайте с температурата в стаята.
Удобното и уютно легло, добре определеният първокласен матрак и поддържането на естествена температура в спалнята също подкрепят положителния и първокласен сън.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР