Пълноценният възстановяващ сън е важен както за правилното функциониране на

Пълноценният възстановяващ сън е важен както за правилното функциониране на ...

5 съвета за добър сън

Пълноценният възстановяващ сън е важен както за правилното функциониране на всички тъкани и органи в тялото и поддържане на добро здравословно състояние, така и за красотата. Човек прекарва 1/3 от живота си или около 220 000 часа в сън. Препоръчителният сън е 7-8 часа на денонощие. По-дългият и по-късият престой в леглото са еднакво вредни за сърдечно-съдовата система и здравето на организма.
Какво се случва с тялото по време на сън?

Какво НИКОГА да не ядем преди сън Какво НИКОГА да не ядем преди сън
Пълноценният сън е с фундаментално значение за здравето на човек. Именно той се грижи за имунната система, мозъка и храносмилателната с...
По време на нощната ви почивка сърцето забавя своя ритъм и успява да си почине и да се възстанови. Разтоварени са и белият, черният дроб, мускулите и кръвоносната система. Тялото отделя полови хормони, играещи важна роля в регенерацията на клетките. Добрият сън подпомага не само физическото възстановяване, но и психическото, запаметяването, когнитивните функции, имунитета. Безсънието или проблемите със съня са в основата на много заболявания и разстройства във функционирането на човешкото тяло. Недостатъчният сън води до снижен имунитет, липса на енергия и понижена работоспособност, наддаване на тегло, влошено здраве.
Как да се насладим на добър, качествен и пълноценен сън?
-          Намерете своя естествен ритъм на съня и се придържайте към него.
Създайте си навик да лягате и да се събуждате по едно и също време. Това ще подпомогне качеството на съня ви. Избягвайте дъгата следобедна дрямка, тъй като тя ще ви попречи да спазите ритъма на съня си и да си легнете на време. Особено внимателни бъдете към уикендите. По време на почивка хората обикновено си позволяват да лягат твърде късно и да прекарват много време в сън в опит да наваксат пропуснатия през седмицата. Това е не само нездравословно, но и нарушава ритъма и ще доведе до трудно заспиване и непълноценен сън в началото на работната седмица.
-          Опознай ролята на мелатонина.

4 идеи за ранно събуждане 4 идеи за ранно събуждане
Независимо дали трябва да станете рано за работа, или защото сте решили да свръшите неща още преди да сте тръгнали по задачи, тези 4&nb...
Мелатонинът е хормон, регулиращ съня. Произвежда се в по-големи количества през тъмната част на денонощието, за да подпомогне заспиването. Влияе се от светлината. Събуждането сутрин ще е по-лесно, ако изпиете кафето си на място с много светлина. Ще улесните заспиването, ако ограничите източниците на светлина вечер и особено на синя такава. Телевизорът, екрана на мобилния ви телефон, компютъра, лаптопа са крадци на мелантонин, унищожаващи съня ви. Ако искате да се радвате на добър сън, изключете всички тези устройства поне час преди времето за лягане. Най-добрата компания вечер е книга на приглушена светлина.
-          Спортувайте редовно.
Движението, спортът и редовните тренировки подобряват не само фигурата и здравословното състояние, но и качеството на съня. Ключовата дума тук е умерени, тъй като всяко прекаляване би имало обратно въздействие.
-          Внимавайте със стреса.
Системният стрес е разрушителен за организма. Той пречи и на заспиването. В случая не говорим за сериозни проблеми, причиняващи безсъние, а за малките дребни ежедневни неща, които държат мозъка ни в състояние на непрекъснато напрежение. Такива се съобщенията за нови имейли или нотификациите на телефона. Тези дребни дразнители ви поддържат в състояние на системен стрес и драстично намаляват възможността за пълноценно заспиване и качествен сън.

Почти всички спят в тази поза, а тя е най-опасната Почти всички спят в тази поза, а тя е най-опасната
По време на сън човек възстановява сили, почива си от работа. Ето защо избраната от вас позиция е много важна за съня. Оказва се, че им...
-          Изберете удобен матрак и внимавайте с температурата в стаята.
Удобното и уютно легло, добре избраният качествен матрак и поддържането на нормална температура в спалнята също подпомагат добрия и качествен сън.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com