Пълното слънчево затъмнение, което се очаква тази година, ще е

...
Пълното слънчево затъмнение, което се очаква тази година, ще е
Коментари Харесай

4 минути пълно слънчево затъмнение ще има на 8 април

Пълното слънчево затъмнение, което се чака тази година, ще е на 8 април към обяд и ще може да бъде забелязано в Съединените американски щати, Мексико и Канада. За да следят явлението, учени от България ще пътуват до тези места. Те освен ще следят затъмнението, само че ще видят и какво се случва по време на явлението в природата и реакциите на животните. Учените ще фотографират и самото затъмнение, по-късно ще обменят данни с учени от други страни и ще поместят информация в научни изявления. Групата учени, която се провежда от астронома Ганчо Ганчев, ще следи явлението от щата Тексас. 

Тъй като ивицата на самото затъмнение е доста тънка - тя е няколко десетки километра, с цел да се види цялостната фаза, учените би трябвало да бъдат тъкмо в тази линия и в точния миг по часове, изяснява Ганчев за организацията на идното пътешестване на учените до Съединените американски щати. Тъй като Орбитата на Луната е леко под ъгъл към 5 градуса, спрямо равнината Земя, Слънце и Луна, по тази причина няма слънчеви и лунни затъмнения всеки месец, изяснява още Ганчо Ганчев. Прави усещане и друго, че тези събития се случват на по-далечни и екзотични места като в региона на Южна Америка, Австралия и по-рядко в България.

В взаимозависимост от слънчевия цикъл, който е 11 години, слънчевата корона е с друга форма и интензивност, като сега е в безоблачен най-много. Учените чакат още да има слънчеви петна и изригвания, които също да се видят по време на Затъмнението. Тази година явлението ще се следи към 4 и половина минути в националната му фаза, някъде в Мексико. За да видят естественото събитие, от България ще пътуват 10 - 15 души от разнообразни институции до Съединени американски щати, като да го следят ще има също учени и от Мексико и Канада.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР