Пълното издание на Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент излиза

...
Пълното издание на Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент излиза
Коментари Харесай

За първи път на български език излиза пълното издание на „Произходът на тоталитаризма“ от Хана Арент

Пълното издание на „ Произходът на тоталитаризма “ от Хана Арент излиза за първи път на български език. Книгата ще бъде показана през днешния ден в районния център за модерни изкуство „ Топлоцентрала “, оповестиха издателите от „ Колибри “, които провеждат събитието взаимно с Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Премиерата е с присъединяване на преводачите на книгата Камен Лозев и Ирина Васева, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Произходът на тоталитаризма “ включва трите ѝ съществени елементи – „ Антисемитизмът “, „ Империализмът “ и „ Тоталитаризмът “.

Това е най-ранният труд на Хана Арент, оповестен през 1951 година. Разгледани са предпоставките за възникването и последвалия напредък на антисемитизма в Европа през XIX век, пътят на новия империализъм от 1884 година до началото на Първата международна война, появяването на расизма като идеология и актуалното му приложение като идеологическо оръжие. Тоталитаризмът е дефиниран като „ нова форма на ръководство “, която се разграничава от други форми на политическо подтисничество, като абсолютизъм, робия и тирания. Съветският и нацисткият тоталитарен режим, оценени редом, са избрани като по-късна и злокобна промяна на европейския колониализъм.

Хана Арент (1906–1975) е американски мъдрец, политолог и журналист от немски генезис. Следва философия в университетите в Марбург, Фрайбург и Хайделберг, където нейни учители са Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл и Карл Ясперс. През 1933 година емигрира от нацистка Германия в Париж, а през 1941 година - в Съединени американски щати. Научен шеф е на Conference on Jewish Relation, основен редактор на издателство Schocken Books и изпълнителен шеф на Jewish Cultural Reconstruction. Преподава в редица американски университети. Автор е на „ Произходът на тоталитаризма ”, „ Човешката обстановка ”, „ Айхман в Йерусалим ”, „ Между предишното и бъдещето ”, „ Човечеството в тъмни времена ” и други / ГН
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР