Пълнолунието през април тази година е специално, защото съвпада с

...
Пълнолунието през април тази година е специално, защото съвпада с
Коментари Харесай

Розова луна през април, сбъдва желания

Пълнолунието през април тази година е особено, тъй като съответствува с честването на католическия Великден – повода да бъде наричано Пасхална луна. Има и друго, много по-поетично име – Розова луна.



Твърди се, че Розовата луна сбъдва стремежи.

Но първо да забележим за какво се споделя по този начин.



Луната обикаля към Земята на всеки 29 дни, заради което пълнолуние има почти един път месечно.

Луната в нощта на 16-и април 2022 година ще бъде в нормалния си цвят, по-скоро оранжева, показва T+L. Нарича се Розова поради едни от първите диви цветя, които разцъфтяват в Северна Америка – флоксът.

Красивото растение прочее от години се отглежда и в България за украса на бордюри или каменисти терени. Със или без флокс обаче нищо не може да ни попречи да се разходим на открито, с цел да следим красивото априлско пълнолуние.

Има и други имена за пълнолунието от април – то се назовава още тревно или яйчно.

Кога да наблюдавате розовата луна?

Най-доброто време за наблюдаване е тази събота, при изгрев на луната, тя ще се покаже над източния небосвод към 19:55 ч. българско време. Най-подходящо е да я следим в по-късните часове на място, което е надалеч от източници на изкуствена светлина.

Великолепният оранжев цвят последователно се трансформира в бледожълт и най-после в блестящо бяло кълбо, до момента в който се издига по-високо в нощното небе.

Кога е идващото зрелищно пълнолуние?

Следващото зрелично пълнолуние е “супер кървавата цветна луна”, която ще се появи в небето на 16 май 2022 година По-късно същата вечер тя ще премине в сянката на Земята, водейки до цялостно лунно затъмнение, известно още като “кървава луна”, защото лунната повърхнина ще придобие червеникав цвят.

Тази цялост от феномени ще продължи зашеметяващите 84 минути.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР