Пълнолунието хилядолетия наред е свързано с всякакви вярвания, ритуали и

...
Пълнолунието хилядолетия наред е свързано с всякакви вярвания, ритуали и
Коментари Харесай

Вълча луна ще има днес

Пълнолунието хилядолетия наред е обвързвано с всевъзможни вярвания, ритуали и знамения. Днес може и да сме надалеч от тях, само че доста от наименованията им са останали. Като да вземем за пример Вълчата луна, както се назовава първото пълнолуние за годината.

То се пада тъкмо през днешния ден, 17 януари.

Както може и да предположим, наименованието Вълча луна идва от обстоятелството, че през мразовития януари хората в Европа и Северна Америка са чували по-силно и по-ясно виенето на вълците. В остарели времена те са вярвали, че животните вият от апетит.

Днес обаче знаем, че виенето на вълците е методът им да споделят, както и да координират ловуването на глутницата. Първата януарска луна се назовава по други способи измежду другите култури, ни припомнят от Star Walk: китайците я назовават Празнична луна, при келтите тя е Тиха луна, а в южното полукълбо я именуван Житна, Медена, Еленова луна.

Следващото пълнолуние се пада на 16 февруари. През 2022 година ще можем да се насладим тъкмо 12 пъти на цялостната луна. Последният път, когато е можело да се следят 13, а не 12 пълнолуния, е бил през 2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР