Пълно замръзване на река Дунав не сме имали от 1985

...
Пълно замръзване на река Дунав не сме имали от 1985
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Последната най-снежна година е била преди 60 години

„ Пълно заледяване на река Дунав не сме имали от 1985 година, а най-снежната зима, с най-дебела снежна завивка на доста места е измерена през 1963 година или тъкмо преди 60 години “, напомни доктор Симеон Матев, помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет и създател в платформата „ Климатека “ пред БНР.

" Преживяхме една от най-топлите зими тази година, втората най-топла досега, обстоятелствата сочат, че миналият месец февруари на 2023 година е следващият месец с по-високи междинни температури от естественото в актуалната метеорологична история. Това, че тази година видяхме сняг през март не е някакво изключение, откакто бяхме по пай ръкав на Нова година и по Великден нищо чудно да сме с якета. И това е една причинност, част от новото обикновено “, уточни специалистът и акцентира, че рисковите прояви на времето стават все по-интензивни, а следствията от тях – многостранни.

 

„ Можем да бъдем по-адаптивни и с един пакет от дейности, като да вземем за пример да потърсим по-подходящи насаждения за тази нова реалност; с това да планираме по-правилно и рационално водните ресурси; с това да използваме по-ефективно като цяло естествените запаси, бихме били доста по-готови да посрещнем новата действителност ", сподели още доктор Матев.

Очакваното захлаждане в края на месец март не значи, че пролетта ще е хладна като цяло. „ Но ще имаме интервали с по-студено от естественото време – единият ще е идната седмица, а към този момент идващият се обрисува да бъде тъкмо след изборите. Очакванията са първата половина на април да бъде малко по-хладна, само че втората – да компенсира това захлаждане и като цяло пролетта да бъде с градус, градус и половина по-топла от нормалната “, прогноза климатологът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР