Палитрата на хубавите емоции е голяма: положителни емоции, свързани с

...
Палитрата на хубавите емоции е голяма: положителни емоции, свързани с
Коментари Харесай

Щастлив, развълнуван или доволен?

Палитрата на хубавите страсти е огромна: позитивни страсти, свързани с упованието на нещо хубаво; моментни страсти, които човек изпитва, когато реализира нещо значимо за него, удобни страсти, които произтичат от правенето на нещо занимателно. В нея са и устойчиви страсти, които отразяват цялостното ви въодушевление и прочувствено положение. Към кой вид страсти обаче би трябвало да се стремите, когато става въпрос за времето, което прекарвате на работното място? Кое е по-добре – да бъдете щастливи, разчувствани или удовлетворени?

Както споделям в моята книга „ Bring Your Brain to Work “, най-ангажираните хора на работното място са тези, които гледат на работата си като на предопределение. Те възприемат дилемите, които извършват, като част от някаква значима задача, нещо по-голямо от самите тях. Идеята за призванието основава у чиновниците предпочитание да дават най-хубавото то себе си и да си сътрудничат със своите сътрудници в името на общото богатство.

Когато приемате работата си за ваше предопределение, триумфите на вашия екип и на компанията като цяло дават смисъл на това, което вършиме. В последна сметка това води до възприятие на задоволство от работата.

Оттук може да създадем заключението, че в дълготраен проект страстта, към която човек би трябвало да се стреми в работата, е удовлетворението, защото тя е симптом за това, че сте постигнали нещо в действителност значимо в живота си. Въпреки това, няма по какъв начин да бъдете задоволени от работата си още от първия ден. Всъщност, може да ви отнеме години, преди да изпитате същинско възприятие на горделивост и удовлетворение от това, което сте постигнали.

Това значи, че с цел да се чувствате възнаградени за вашите старания в работата би трябвало да разчитате и на други страсти. Вземете за образец, тези пеперуди в стомаха, които се появяват, когато сте разчувствани за някакво идно събитие.

Има нещо ужасно в това да се събуждате заран със знанието, че имате опцията да извършите нещо скъпо и значимо. Алтернативата, несъмнено, е да ставате с отрицателни мисли – боязън и скука от това, пред което ще се изправите в този ден. Още по-полото е, че може да свикнете с този темп и огромна част от живота ви да премине в дни на досада и досада.

За това е значимо да намерите някакви аспекти на вашата работа, които да чакате с неспокойствие, с цел да може всеки ден да бъдете стимулирани и да давате най-хубавото от себе си. Важно е и да празнувате вашите в действителност значими достижения. Когато завършите някакъв огромен план, не е задоволително просто да го зачеркнете от листата си със задания и да продължите със идващото предизвикателство. Дайте си време, с цел да оцените това, което сте постигнали. Насладете се на момента. Ако не сте се справили с това самичък, благодарете на хората, които са ви помогнали. Винаги ще имате още работа за извършване, тъй че забавете темпото и оценете това, което имате.

Вземете за образец научните изявления, които лишават извънредно дълго време за довеждане докрай. Може да минат години преди първичната концепция да придобие окончателната си форма, да бъдат осъществени нужните опити и да бъдат оценени крайните резултати. След това може да минат няколко месеца, в границите на които да бъде завършен отчет за постигнатите резултати, последван от още една година, в която той да премие през развой на ревю и вероятно обява. Когато най-сетне пристигна този деня, в който ще може да прочетете труда си в теоретичен вестник, на вас към този момент може да ви е пристигнало до гуша от този план. За това, аз се стараят да чествам всяка дребна победа по пътя към крайния триумф. Аз означавам всеки случай, когато, когато моя публикация бива утвърдена за обява. Ако не съм единственият създател на обявата, отстранявам нужното време,за да благодаря на моите сътрудници и да ги поздравя за триумфа. Няма нищо неприятно в това да се гордеете с постигнатото от вас.

Ако желаете да извлечете максимума от вашата работа, отделете внимание на тези аспекти от професионалното ви всекидневие, които в действителност обичате. Ако обичате да прекарвате време в диалози с вашите сътрудници, то намерете метод да го вършиме по-често. Ако се интересувате от последните трендове във вашия бизнес, вмъкнете повече срещи и семинари по тематиката във вашия график.

Макар че общата ви задоволеност от работата не зависи от характерните задания, които изпълнявате денем, няма да ви навреди да се занимавате по-често с неща, които намирате за забавни и приятни.

Така че, отговорът на въпроса към кой вид страсти да се стремите, до момента в който сте на работа, може да бъде единствено един – с цел да бъдете благополучен от работата си, тя би трябвало да ви носи цялостната палитра от страсти, които сте способни да изпитате

………….

Арт Маркман, когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР