Палите ли цигара, когато детето ви е до вас? Според

...
Палите ли цигара, когато детето ви е до вас? Според
Коментари Харесай

Цигареният дим вдига кръвното на децата

Палите ли цигара, когато детето ви е до вас? Според ново проучване пасивното пушене може да увеличи трайно кръвното на децата. Особено в случай че майката е пушачка, оповестява сп. „ Шпигел ”.

До този извод стигат специалисти от Университетската клиника в Хайделберг, Германия. При това високото кръвно на малчуганите може да се задържи чак до момента в който пораснат. А то е един от рисковите фактори за инфаркт и инсулт.

За задачите на проучването са прегледани 4000 деца на възраст 5 до 6 години. При една трета от тях бащите са пушачи, при 20,7% - майките, при 12 на 100 – и двамата родители.

Децата, които са принудени да дишат у дома дима от цигарите на родителите си, се оказали с 21% по-висок риск да заболеят от високо кръвно налягане. По-страшно е, когато майките пушат – евентуално тъй като те го вършат по-често у дома за разлика от бащите, които палят главно когато са на работа, допускат учените.

Така наред с наднорменото тегло и високото кръвно на родителите, пасивното пушене е спомагателен риск за високо кръвно и при децата, пишат специалистите в профилираното издание " Circulation " на Американската асоциация за сърдечни болести. То може да работи и единствено, без останалите фактори.

„ Не оставяйте децата си да дишат цигарен пушек, това може да има дълготрайни нездравословни последици ”, поучават хайделбергските лекари, ръководени от шефа на Центъра за детска и младежка медицина Георг Хофман.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР