Палестинците отбелязват на 30 март Деня на земята. На тази

...
Палестинците отбелязват на 30 март Деня на земята. На тази
Коментари Харесай

Сблъсъците на границата на Газа: 14 загинали и 1300 ранени

Палестинците означават на 30 март Деня на земята. На тази дата през 1976 година израелските управляващи конфискуват стотици земни сектори, принадлежащи на араби. При последвалите конфликти умират шестима и биват ранени десетки палестинци, напомня

Израелските сили споделиха, че стачкуващите са замеряли с бутилки със запалителни течности и камъни бойците, които по тази причина са разкрили огън по тях.

Армията разгласи още, че по здрач е обстреляла три обекта на радикалното придвижване Хамас, което управлява Газа, с танков огън и въздушни удари в отговор на офанзива с огнестрелно оръжие от палестинци по границата.

Причина за митинга е отводът на еврейската страна да допусне завръщането на палестинските бежанци по родните земи, отнетите им при основаването на Израел преди 70 години, и да анулира блокадата на линията Газа.
Протестното придвижване, почнало през днешния ден, се чака да продължи шест седмици.

В слово пред десетките хиляди протестиращи, събрали се край границата, шефът на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания сподели, че започващият през днешния ден поход е „ обръщение към Тръмп “. „ Не може да има взаимни отстъпки за Йерусалим, няма опция на Палестина, няма друго решение, с изключение на завръщане “ по изконните палестински земи, акцентира той.

Въпреки обещанията на ръководещите от Хамас митингите да бъдат мирни Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа. Главният израелски боен представител - бригаден военачалник Ронен Манелис, съобщи, че армията е подготвена да се оправи с размириците.

Късно в четвъртък броят на бойците по границата бил подсилен, в това число снайперистите, бойците от специфичните елементи и военизираните сили на гранична полиция.

Утре ще бъде ден на печал в палестинските територии в памет на починалите палестинци в линията, съобщи ТАСС, като се базира на вестник "Аш Шарк ал Аусат ". Решението е било взето от палестинския президент Махмуд Абас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР