Палестинците не виждат дори малко отдих от израелската бомбардировка, която

...
Палестинците не виждат дори малко отдих от израелската бомбардировка, която
Коментари Харесай

Газа не вижда промяна, въпреки обещанията на Израел за по-целенасочена фаза на войната

Палестинците не виждат даже малко отдих от израелската бомбардировка, която разруши Газа, въпреки оповестяването от Израел на нова " по-целенасочена " фаза на своята война, предава " Ройтерс ".

Израелският министър на защитата Йоав Галант сподели в четвъртък, че военните  " ще преминат към нов военен метод " с по-малко интензивна въздушна акция, откакто сподели по-рано, че ще стартира да изтегля някои войски от линията Газа.

Въпреки това фамилиите не престават да се втурват всяка заран в лечебните заведения в Газа, носейки родственици, ранени по време на бомбардировките през нощта. Спасители идват, с цел да разтоварят трупове, извадени от затрупани здания.

Здравните управляващи в ръководената от Хамас Газа оповестиха рано във вторник, че 126 души са били убити през последните 24 часа, с което общият брой от 7 октомври насам доближи 23 210, като се притесняват, че още хиляди тела към момента лежат под руините, непреброени.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че е от изключителна важност Израел да направи повече за отбрана на цивилните, преди да дойде в Тел Авив във вторник, с цел да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, като част от районната му обиколка.

На среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху Блинкън  " акцентира какъв брой е значимо да се избегнат по-нататъшни вреди на цивилни и да се отбрани цивилната инфраструктура в Газа ", сподели в изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Но за доста поданици на Газа, множеството от които в този момент са бездомни след тримесечни бомбардировки, които разрушиха жилищни блокове, учебни заведения, болнични здания и даже гробища, тези думи са напълно празни.

" Бомбардирани сме от американски самолети, взривени от американски оръжия, тъй че нека Блинкън да спре с тези нелепости ", сподели Шабан Абад, 45, ИТ експерт от град Газа, който беше изместен първо в Хан Юнис, а по-късно в Рафа с неговите пет деца.

" Откакто той дойде в района, бомбардировките в Газа, в Рафах, което се допуска, че е безвредно място, не са спрели. Той не го ли вижда? " добави Абад.

Обявената цел на Израел е да унищожи Хамас, който умъртви повече от 1200 души, най-вече цивилни, и залови 240 заложници, когато  бойци на групировката нападнаха през границата на 7 октомври, предизвиквайки войната.

Въпреки това, до момента в който огромна част от дребния, гъсто обитаем крайбрежен анклав е трансфорат в отломки, ислямистката въоръжена група към момента се бие и нейните висши водачи остават на независимост.

Израелската войска, която споделя, че палестинските цивилни не би трябвало да се пробват да се върнат в домовете си в северната част на Газа, където стартира офанзивата си през октомври, междувременно разшири интервенциите си в Хан Юнис на юг, сподели във вторник.

След като Израел подреди на всички цивилни да изоставен северната част на Газа, доста от тях откриха леговище на юг, макар че той продължи да обстрелва и тази област. Израелските сухопътни войски от този момент нахлуха на юг, изтласквайки разселените палестинци във все по-претъпкани бараки на южния завършек на анклава, граничещ с Египет.

В Хан Юнис 8-годишният Абдел Джабер Мохамед ал-Фара сподели, че той, татко му и по-малкият му брат са избягали от вкъщи си без нищо, обстрелвани от израелските сили, до момента в който са търсили заслон в Европейската болница.

" Чухме звука на танкове на улицата. Бягахме. Скрихме се зад стена. Войникът стартира да стреля по стената. Тръгнахме без нищо ", сподели той.

Семейство Фара се причислява към голяма маса от разселени хора, които не могат да се завърнат вкъщи, разчитайки напълно на незадоволителни помощи и не виждайки завършек на войната.

В спонтанен лагер покрай болничното заведение, където семейство Фара в този момент търси заслон, Юсеф Салем Хиджази сподели, че къщата на фамилията му на север е била разрушена. Въпреки това те желаят да се върнат там, с цел да обтегнат палатка измежду руините и да стартират да поправят живота си, сподели той.

Коментарите на Блинкън, призоваващи Израел да облекчи офанзивата си и да разреши на цивилните да се върнат вкъщи, бяха добре пристигнали, сподели Хиджази.  " Но ние чуваме думите му на вятъра. Не виждаме нищо. Следим новините, само че не виждаме нищо, върху което да градим някаква вяра в действителността. Не виждаме никакво проблясък на дома. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР