Палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа, изкопават

...
Палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа, изкопават
Коментари Харесай

ООН: Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и се насочват към южната част

Палестинци, останали в капан в най-голямата болница в Газа , изкопават общ гроб, в който да погребат пациенти, починали след израелски удари, съобщи Ройтерс.

Израелските сили обсадиха болничното заведение " Аш Шифа " в град Газа, за която настояват, че се намира над подземни тунели на " Хамас ". Радикалната формация, която ръководи Газа, отхвърля там да има нейни бойци и сподели, че 650 пациенти и сред 5000 и 7000 други разселени мирни поданици са в капан и са под непрекъснат обстрел. " Хамас " заяви също, че 40 пациенти са починали в последните няколко дни, в това число и три бебета, чиито кувьози са били изключени след прекъсването на тока.

Пет седмици откакто Израел съобщи, че ще унищожи " Хамас " в отговор на нападението на радикалната формация на 7 октомври, ориста на болничното заведение застана в центъра на интернационалното внимание, в това число и на Съединени американски щати, които са най-близкият съдружник на Израел, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на министерството на опазването на здравето в Газа Ашраф ал Кидра се е свързал с болничното заведение и сподели, че към 100 тела са почнали да се разлагат и няма метод те да бъдат изкарани на открито.

Около 200 000 палестинци са избягали от Северна Газа и са се насочили към южната част на линията, където изискванията в последните дни също се утежняват, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на организация на Организация на обединените нации.

По-рано Израел прикани мирните поданици да се изтеглят от град Газа и близките области в северната част, само че южната част на анклава не е доста по-безопасна, отбелязва АП. Израел прави въздушни удари против линията и поразява цели, за които твърди, че са на " Хамас ", само че доста постоянно умират дами и деца.

Убежищата на Организация на обединените нации в Южна Газа са претъпкани, като 160 души разполагат единствено с една тоалетна. Около 1,5 милиона палестинци са напуснали домовете си и хората се редят на опашки, на които чакат с часове за парче самун и вода. Контейнерите за боклуци преливат, канализацията наводнява улиците и няма вода, защото няма и гориво, което да зарежда системите за водоснабдяване. След началото на войната Израел забрани вноса на гориво, като съобщи, че " Хамас " ще го употребява за военни цели. 

За неприятните условия способства и дъждовното и студено време , като в палатков лагер пред болница в централния град Деир ал Балах хората се блъскаха в калта, до момента в който опъваха найлонови брезенти върху нестабилни палатки.

Агенцията на Организация на обединените нации за палестински бежанци, която едвам съумява да помогне на над 600 000 бежанци, подслонени в учебни заведения и други уреди в Южна Газа, сподели, че евентуално горивото ще свърши на следващия ден. Така организацията ще е принудена да спре множеството си интервенции за подкрепяне и няма да може да продължи лимитираните доставки на храна и медикаменти през граничния пункт " Рафах " сред Газа и Египет, който е единствената връзка на анклава с външния свят. 

Израел упреква " Хамас ", че употребява лечебни заведения , с цел да укрива бойците си и сподели, че основният команден център на групировката се намира във и под болничното заведение " Аш Шифа ". Израел съобщи, че данните за това са на разузнаването на страната, само че не показа доказателства, които да поддържат изказванията. Както " Хамас ", по този начин и болничното заведение, поканиха интернационалните организации да проверяват оборудването. 

В продължение на седмици личният състав в болничното заведение е заставен да прави интервенции без анестезия на ранени от войната пациенти, както и на деца, употребявайки оцет за стерилизация. 

Според здравното министерство в Газа животът на 36 бебета е изложен на риск, защото няма електричество за кувьозите им. Израелската войска съобщи, че е почнала работа по изпращането на кувьози в Газа, само че представител на Световната здравна организация сподели, че те биха били безполезни без електричество. 

Червеният кръст заяви през вчерашния ден, че е опитал да изтегля към 6000 души от различен град в анклава, само че интервенцията е прекъсната поради обстрелване и сражения. 
По данни от петък повече от 11 000 палестинци са били убити след началото на войната, заяви здравното министерство и добави, че към 2700 души са в неопределеност.

Около 250 000 израелци също са били евакуирани от обитаемоте места покрай Газа, където палестински бойци не престават да изстрелват ракети. Има евакуирани и по северната граница на страната, където Израел и ливанската формация " Хизбула " неведнъж си размениха огън.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР