Палестинският президент Махмуд Абас настоява ЕС да признае палестинската държава.

...
Палестинският президент Махмуд Абас настоява ЕС да признае палестинската държава.
Коментари Харесай

Абас към ЕС: Признайте Палестина!

Палестинският президент Махмуд Абас упорства Европейски Съюз да признае палестинската страна. Европейците пък избират Абас да сдържа нервите си и да продължи да договаря с Израел.
По време на визитата си в Израел американският вицепрезидент Майк Пенс разгласи, че Съединени американски щати ще реалокират посолството си в Ерусалим още през 2019 година. От Европейски Съюз незабавно пристигна несъгласие. " Европейците не престават да поддържат основаването на една самостоятелна палестинска страна със столица Източен Ерусалим " - това съобщи висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини при срещата си с Махмуд Абас. Постоянното повторение на към този момент известни гледни точки обаче не може да позволи казуса.
И тук става дума за пари?
Междувременно палестинският президент се успокои след пристъпа си на гняв в Рамала преди една седмица, когато разгласи съглашението от Осло за мъртво и заплаши да постави завършек на палестинското самоуправление. По време на визитата си в Брюксел той се завърна към формулите, които от десетилетия насам поддържат живо решението, включващо две страни, както и преговорния развой.
Тоест Махмуд Абас дава обещание още самообладание, само че желае Европейски Съюз да влезе още по-силно в ролята на медиатор. " Европейски Съюз е нашият най-съществен интернационален сътрудник (...) и би трябвало да играе огромна политическа роля. " Палестинците отхвърлят Съединени американски щати като основен медиатор, откакто Доналд Тръмп оповести решението си за Ерусалим. Освен това Махмуд Абас приканва европейците да създадат още една стъпка и да признаят палестинската страна. " Няма несъгласие сред признаването и подновяването на договарянията (...) и това ще окуражи палестинския народ ", съобщи той.
В последна сметка става дума за пари. След като Доналд Тръмп разгласи, че редуцира финансовата поддръжка за UNRWA - организацията за палестинските бежанци към Организация на обединените нации - с 60 милиона $, в палестинския бюджет зейна дупка. В тази връзка идната седмица в Брюксел се организира донорска конференция, която би трябвало да реши финансовия проблем на палестинците. " Ако палестинците бъдат изоставени, те ще скочат в обятията на екстремизма и тероризма ", съобщи Абас.
Европейски Съюз не се впечатлява от Тръмп
Федерика Могерини насочи остри думи по адрес на Съединени американски щати и решението на Доналд Тръмп за Ерусалим. " Това е плесница за европейцте. Нашата позиция си остава непроменена и тя е доказана от съглашението от Осло и от решенията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи тя. Могерини добави, че Ерусалим би трябвало да стане столица на двете страни в границите на решението, включващо две страни, и това не предстои на предоговаряне.
Федерика Могерини обаче отхвърли водещата роля на европейците, визирайки близкоизточната четворка. Според нея, единственият път е интернационално решение. Тя още веднъж насочи рецензия към Съединени американски щати. " За нас постоянно е било ясно, че не могат да бъдат водени надеждни диалози единствено със Съединени американски щати ", сподели тя и по този метод авансово отхвърли оповестената едностранна американска самодейност. А що се отнася до финансирането на организацията за палестинските бежнаци към Организация на обединените нации, тя съобщи следното: " Европейците по този начин и по този начин са най-големият донор. И Съединени американски щати би трябвало да изпълнят своите задържения. В противоположен случай районът е заплашен от неустойчивост ".
Разногласия по отношение на бъдещия курс?
Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан желае да предприеме съответна стъпка напред и на процедура да приготви признаването на палестинската страна посредством договаряния за асоцииране с Европейски Съюз. В Общността обаче има различия. Шест източноевропейски страни наприемр се въздържаха при гласуването в Организация на обединените нации по въпроса за Ерусалим. Те гледат скептично на всевъзможни солови акции на Европейски Съюз. Французите и шведите минават за най-горещите поддръжници на палестинците. Правителството в Стокхолм е единственото, което към този момент призна палестинската страна. Берлин пък по традиция заобикаля борби с Израел. А това не е добра основа за взаимни начинания.
Тръмп основава единствено безпорядък
" Тръмп нанесе унищожителни вреди ", твърди външнополитическият специалист Пиер Вимон. Ако желаеме да помогнем на Абас, би трябвало да го убедим да не се отхвърля от мирните договаряния, тъй като това ще докара до задънена улица, споделя някогашният дипломат и експерт по въпросите на Европейски Съюз.
Пиер Вимон обаче не счита, че разединението в Европейски Съюз има огромно значение. " Някои източноевропейци не желаят да заемат намерено позиция против Съединени американски щати. По принцип обаче няма същинско противоречие за по-нататъшния път ", споделя той. От друга страна, палестинците имат потребност от промяна на поколенията, само че Махмуд Абас не е подготвил собствен правоприемник, а в палестинските територии би трябвало да се проведат избори, споделя Вимон.
Рецептата на Пиер Вимон за попречване на възможен цялостен неуспех на мирния развой гласи: " Трябва да мине време. Трябва да зародят нови хрумвания, да бъдат съживени договарянията. " Освен това Съединени американски щати би трябвало да продължат да играят роля в този развой, тъй като европейците не могат сами да поемат ролята на медиатори, твърди Вимон. Той не има вяра, че френският президент Макрон ще избърза да признае палестинската страна и ще размести политическите пластове.
Пиер Вимон гледа скептично на американската самодейност. " Тя се базира на решението, включващо две страни, само че при доста смалена палестинска територия и признаването на всички еврейски поселища. Подобно образувание няма да бъде жизнеспособно и тази концепция няма да се увенчае с триумф ", заключава той.
Източник: Дойче веле


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Фийчъри  Наистина ли гърците към този момент са по-добре? Наистина ли гърците към този момент са по-добре?  Румъния: Румъния: " Стига корупция. Така повече не може! "  В Румъния става все по-зле В Румъния става все по-зле  Китайският опит: Тотален надзор над хората Китайският опит: Тотален надзор над хората  Колко расизъм има в Съединени американски щати? Колко расизъм има в Съединени американски щати? Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image 12 камили дисквалифицирани от конкурс за...
Дванадесет камили бяха дисквалифицирани от годишния конкурс за хубост за тези животни в Саудитска Арабия. Причината е, че техните соб...
Пуснаха гражданска петиция за премахване... Мерките против мръсния въздух в София - въп... Учени: Младежката възраст би трябвало да се уве... Радев: Борбата с корупцията отсега нататък ще се... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 25 януари
Овен Работа, работа и отново работа, това ще е което ще ви избави от неприятните мисли през днешния ден. Неимоверните ви старания в тази тенденция ще ви подейст...
Какво се случва, когато отидем до тоалетна... Слави към Нинова: Референдум за Истанбулск... Любовен хороскоп за 24 януари Запознайте се с Даяна Ханджиева - младата... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Светият синод се държи като " Ислямска дъ...
За следващ път, още веднъж и още веднъж – един фиктивен спор, подклаждан преднамерено, с цел да се трансформира в сензация, отклони вниманието на бъл...
И мюфтийството срещу Истанбулската конвен... Антон Тодоров се завръща на екран, само че в други.. Муравей Радев: Няма да има скок на цените... Европейска комисия възнамерява да вкара тест за правосъдната сис...  www.expert.bg  Вотът на съмнение против кабинета Вотът на съмнение против кабинета " Борис...  С 30% са се нараснали пасажерите на летище София през 2017 година С 30% са се нараснали пасажерите на летищ...  Не сме спирали сондажите в Черно море, обявиха „ Роснефт “ и „ Ени “ Не сме спирали сондажите в Черно море, з...  Хонгконгската фондова борса вкарва нова комерсиална система Хонгконгската фондова борса вкарва нова...  www.iwoman.bg  Обичам те в този момент и вечно Обичам те в този момент и вечно  Европейска седмица за предотвратяване от рак на маточната шийка Европейска седмица за предотвратяване от рак...  Голям шанс за една зодия в хороскопа за 25 декември Голям шанс за една зодия в хороскопа з...  Нежност и цветя от Chanel за Пролет/Лято 2018 Нежност и цветя от Chanel за Пролет/Лято...  http://www.sportlive.bg  В Левски недоволни от провалените прехвърляния: Някой разказва клуба с черни краски В Левски недоволни от провалените трансф...  Бразилски гранд и отбор от Серия А ще наддават за звезда на Лудогорец през лятото Бразилски гранд и отбор от Серия А ще надд...  Рома с нова неверна стъпка в Серия А Рома с нова неверна стъпка в Серия А  Спорт и мачовете по малкия екран през днешния ден (25.01) Спорт и мачовете по малкия екран през днешния ден (25... Интервю Още Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от улица от неин предходник
В края на ноември месец кметът на Тетевен доктор Мадлена Бояджи...
Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Бенджамин Ладуиг: Всяко дете с аутизъм има неповторим метод на изра Ники Илиев за " Нокаут ": Исках да направя филм, който ще остави сл Нови Най-четени Най-коментирани Абас към Европейски Съюз: Признайте Палестина!... 40 0 МВФ: Пенсиите в Гърция са прекомерно високи... 24 0 Кой счупи по-зрелищно тъпомера - Мюфтийството или Синода?...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР