Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната

...
Палежът на културния център на българите в Битоля е поредната
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Институциите в РСМ трябва да осмислят отговорността си пред младите поколения

Палежът на културния център на българите в Битоля е следващата провокация, вписваща се в дългогодишната антибългарска акция в Северна Македония. Толерирана повече или по-малко от формалните управляващи, тя намираше години наред израз в рушенето на монументи, паметни плочи, поругаването на военни гробища, свързани с българите и с общата ни история. Чрез обидни и изкривяващи историческата истина текстове за България и българите в учебници, книги, филми, надписи в музеи и публични места тя тровеше и продължава да трови съзнанието на редица генерации и да попречва развиването на добросъседски връзки сред двете страни.

Неслучайно България слага като най-важни условия за единодушието ни РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, вписването на жителите с българско съзнание в конституцията на страната като държавотворен народ и даване на сигурни и необратими гаранции за превъзмогване на езика на омразата. За страдание и до през днешния ден ръководещи и съпротива в РСМ не могат да реализират парламентарно болшинство за осъществяването на тези основополагащи критерии на демокрацията.

Бихме желали да имаме вяра, че апелите, които през днешния ден чуваме от публични институции в РСМ уверено да се търсят причинителите на този безчовечен акт, ще се осъществят на процедура. Същевременно, следва да отбележим, че до момента не ни е прочут нито един причинител на многочислените сходни незаконни дейности против българите в РСМ.

Днес, когато интензивно търсим да преодолеем компликациите и нерешените въпроси и да трасираме общия ни път към Обединена Европа, институциите в Република Северна Македония би трябвало да осмислят отговорността си пред младите генерации и да не позволяват омразата да владее публичното пространство, нито да осакатява и лимитира двустранните ни връзки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР