Пакистански съд обяви за беглец от правосъдието бившия президент Первез

...
Пакистански съд обяви за беглец от правосъдието бившия президент Первез
Коментари Харесай

Пакистански съд обяви Первез Мушараф за беглец

Пакистански съд разгласи за дезертьор от правораздаването някогашния президент Первез Мушараф, упрекнат за осъщественото през 2007 година ликвидиране на политическата му съперничка Беназир Бхуто, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Съдът, профилиран по свързани с тероризъм каузи, оневини по липса на доказателства петима обвинени за убийството, считани за близки до талибаните. Процесът против тях продължи близо десетилетие.

Имуществото на Мушараф, който се намира в Дубай, ще бъде иззето. На някогашния пакистански президент през 2013 година бяха повдигнати обвинявания за убийството на Бхуто. През 2016 година му беше позволено да напусне Пакистан по здравословни аргументи, до момента в който очакваше началото на процеса, и той не се върна в страната, като от този момент живее в самоналожено заточение в Дубай.

Като дезертьор от правораздаването, по закон Мушараф би трябвало да бъде задържан и изправен пред съда, в случай че в миналото се върне в Пакистан.

Двама пакистански служители на реда получиха присъди от 17 години затвор и санкции от 500 000 рупии (4 000 евро) за незаконна немарливост и тъй като не са се погрижили за опазване на мястото на престъплението след гибелта на Бхуто при гибелен атентат. Това са първите присъди по делото за гибелта на някогашната премиерка, която потопи страната в безпорядък.

Беназир Бхуто е първата жена в актуалната история, управлявала мюсюлманска страна. Тя стана жертва на гибелен атентат след протест в Равалпинди на 27 декември 2007 година. Нападателят камикадзе бе 15-годишен гражданин на провинция Южен Вазиристан, която е бастион на ислямистките бунтовници. Петимата обвинени, освободени по липса на доказателства, са негови близки.

Осъдените служители на реда, тогавашният шеф на полицията в Равалпинди Сауд Азиз и неговият заместител Хурам Шахзад, не са обезпечили съответна защита на Бхуто след излизането й от митинга. Те също така са наредили мястото на престъплението да бъде почистено неотложно, при което са били унищожени доказателства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР