Пакетът ONLYOFFICE е вероятно най-универсалният инструмент за писане на уравнения

...
Пакетът ONLYOFFICE е вероятно най-универсалният инструмент за писане на уравнения
Коментари Харесай

Най-добрите инструменти за въвеждане на математически формули и уравнения в Linux среда

Пакетът ONLYOFFICE е евентуално най-универсалният инструмент за писане на уравнения в този лист. Факт е, че този офис пакет с отворен код ви дава опция освен да работите с математическите формули, само че и да създавате, редактирате и споделяте текстови документи, електронни таблици, презентации, формуляри за попълване и даже PDF файлове на всевъзможни платформи – уеб, настолни и мобилни компютри.

Текстовият редактор ONLYOFFICE разполага с вграден инструмент, който ви разрешава да създавате разнообразни уравнения благодарение на подготвени шаблони, елементарно да ги редактирате и да добавяте специфични знаци, като да вземем за пример математически оператори, гръцки и латински букви и така нататък

Понастоящем ONLYOFFICE поддържа следните категории: Скриптове, Символи, Дроби, Интеграли, Радикали, Функции, Големи оператори, Скоби, Акценти, Лимити и Логаритми, Оператори и Матрици.

Можете да създавате нови уравнения от нулата, да въвеждате разнообразни стойности, да форматирате уравненията си, да изтривате ненужните детайли и даже да обръщате уравнения, основани с по-стари версии на софтуера на Microsoft.

Важно е да се означи, че ONLYOFFICE е съчетаем със синтаксиса на Unicode и LaTeX, което улеснява работата с математически интервенции.

Можете да изтеглите безплатната десктоп версия на пакета за вашата Linux дистрибуция от формалния уеб страница или да разположите независимо конфигурируема версия на вашия Linux сървър, с цел да можете да пишете и редактирате математически формули и уравнения, както и да работите с други офис файлове.

LibreOffice Math

LibreOffice Math е един от съставените елементи на офис пакета LibreOffice, който ще намерите като приложение по дифолт в голям брой известни Linux дистрибуции. Това е редактор на формули с отворен код, който можете да стартирате, когато работите с текстови документи, електронни таблици, презентации и чертежи.

Math ви разрешава да вмъквате и форматирате разнообразни математически и научни формули. Можете да добавяте огромен брой детайли, като се стартира от дроби, интеграли, показатели и се стигне до математически функционалности, неравенства и матрици.

Най-хубавото на Math е, че можете да го стартирате като настрана приложение и да работите със своите уравнения като самостоятелни обекти. Можете също по този начин да отваряте Math в други приложения на LibreOffice (напр. Writer, Impress, Calc и Draw), с цел да можете да създавате и редактирате математически формули в текстови документи, презентации, електронни таблици и чертежи.

KlatexFormula

KLatexFormula е леко приложение с елементарен за потребление графичен потребителски интерфейс. Можете да го ползвате за генериране на изображения от уравнения в LaTeX – функционалност, която отличава KLatexFormula от останалите принадлежности в този лист.

Когато създавате изображения, можете да ги влачите и пускате или просто да ги копирате и поставяте в други приложения (напр. текстови документи, презентации, графики и др.). Можете също по този начин да записвате тези изображения на твърдия си диск в какъвто желаете формат, като да вземем за пример PNG, JPG, BMP, EPS, PDF и така нататък

LyX

LyX е процесор за обработка на документи с отворен код, основан на LaTeX – енджина за писане с отворен код, който употребява метода WYSIWYM (What You See Is What You Mean) или Каквото виждаш това и получаваш.

Основните функционалности на LyX включват редактор на математически формули, инструмент за копиране/вмъкване и поддръжка на персонализирани математически макроси и разнообразни системи за компютърна алгебра. Използвайки LyX, можете да въвеждате уравнения посредством интерфейса „ уточни и кликни “ или от клавиатурата посредством въвеждане на LaTeX командите.

LyX е верният избор, в случай че би трябвало да създавате комплицирани документи, като да вземем за пример механически документи, докторски дисертации и материали от конференции с математически формули и уравнения, стотици глави и раздели, хиляди бележки под линия и вградени графични обекти.

EqualX

EqualX е приложение с отворен код, популяризирано под General Public License версия 3. То не е пълнофункционален редактор на LaTeX, само че е инструмент за писане на уравнения с забавен набор от функционалности.

Ако не познавате синтаксиса на LaTeX, не се тормозете, защото в лентата с принадлежности Templates (Шаблони) са показани най-често срещаните уравнения, от които можете да избирате.

Синтактичното оцветяване прави процеса на писане на уравнения по-лесен и предсказуем. Когато уравнението ви е готово, можете да го експортирате в един от най-популярните формати, като PDF, PNG, JPG, SVG и други.

Можете също по този начин да създавате отметки за бърз достъп до постоянно употребяваните уравнения. Функцията „ История на библиотеката “ ви разрешава да проследявате всяко основано уравнение.

Накратко, EqualX ви разрешава да употребявате опциите на TeX/LaTeX за писане на уравнения. Той обаче не е най-хубавият избор за писане на цели документи или публикации. В този случай ще ви е нужен по-съвършен програмен продукт.

Заключение

Както може да се види, има редица мощни принадлежности за писане на уравнения, които можете да употребявате като Linux консуматор. Те оферират разнообразни подходи към процеса на основаване на математически формули, само че всички те правят работа. Най-добрата тактика е да изпробвате всяка стратегия от листата, с цел да намерите тази, която най-добре дава отговор на вашите потребности.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР