Пак промяна - парламентарните избори да са на 18 април

...
Пак промяна - парламентарните избори да са на 18 април
Коментари Харесай

Ново 20: Изборите – на 18 април, не на 28 март

Пак смяна - парламентарните избори да са на 18 април - седмица преди Цветница и две преди Великден, вместо на до момента оповестената дата – 28 март. Този вид се разисква на “Дондуков” 2, разкриха осведомени.
След сондажи с сегашни и бъдещи политически играчи президентът Румен Радев май се е отказал да насрочва изборите на първата разрешена от закона дата - 28 март.
В началото на декември предходната година президентът самичък уточни като дата на вота - последната неделя на март.
Малко по-късно обаче шефът на Стратегическия му съвет проф. Александър Маринов даде заден, като изясни, че “28 март, като дата за парламентарните избори, може да бъде преосмислена при някакво изключително сериозно развиване на събитията”.
Коя ще е окончателната дата за изборите, би трябвало да стане ясно до края на януари, когато е срокът за издаване на президентския декрет. Според конституцията изборите за парламент би трябвало да се проведат сред 28 март и 28 май.
Дата в средата на април е най-приемлива за новите политически играчи, разясниха осведомени. При нея акцията ще е в по-топли дни след средата на март, което ще разреши манифестации навън. Освен това и имунизираните против COVID-19 ще са повече.
В новогодишното си послание Радев още веднъж приказва за изборите и настоя за машинно и отдалечено гласоподаване като гаранция против фалшификации.
Машини и електронно отдалечено гласоподаване би трябвало да спрат изборните фалшификации, твърди Радев.
С по-късни избори президентът обслужва нечий интерес, заподозряха обаче от ГЕРБ.
“Преди всичко президентът Радев би трябвало да разгласи намерено в чий интерес отсрочва изборите. Защо в този момент реши да мести датата от 28 март за по-късно? Не разбираме претекстовете му, откакто самият той искаше незабавни оставки и незабавни избори? Кой му подреди в този момент да отсрочва датата?
Президентът е задължен обществено да изясни безредните си дейности по толкоз значим въпрос като изборите за идващия парламент”, нападнаха от ГЕРБ.
От партията на Бойко Борисов обаче прецизираха, че нямат искания за дата, в случай че е в законовия период, тъй като постоянно били подготвени за избори.
От Българска социалистическа партия отхвърлиха коментар на новата дата, само че подсетиха, че има позиция на Изпълнителното бюро за това. “Определяне дата за избори е конституционно пълномощие на президента. За 4 година в никакъв случай не сме се намесвали в решенията на президентската институция. За нас всяка дата в законно избрания период е приемлива”, безапелационни са от “Позитано” 20.
Неофициално от Движение за права и свободи поддържат по-късна дата за вота, тъй като повече хора ще са имунизирани. Затова и избори през април или май било по-добре, в сравнение с в края на март. Преди месец пък зам.-шефът на парламентарната група Хамид Хамид настоя и за промени в Изборния кодекс, с които да се откри решение по какъв начин ще гласоподават хората в карантина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР