Падналото небесно тяло над Видин със сигурност е метеор, съобщи

...
Падналото небесно тяло над Видин със сигурност е метеор, съобщи
Коментари Харесай

Версия: Неродена планета преди 4,5 млрд. години може да е виновник за метеора

Падналото небесно тяло над Видин сигурно е метеор, заяви астрофизикът доцент доктор Владимир Божилов от Софийския университет. Според него, в случай че сходен откъс доближи Земята, тогава той става астероид, тъй като не е изцяло изгорен в атмосферата. В множеството случаи те остават незабелязани, тъй като попадат в океани или морета.
Прочетете още
„ Във Видин няма данни за открити фрагменти, допустимо е изцяло да е изгорен, само че може и да е няколко десетки сантиметра – отбелязва Божилов. - Примерно Челябинският бе с диаметър към 15 м, тъй като не изгоря изцяло, имаше счупени стъкла, и аргументи сериозен стрес. Така че настоящето събитие е обвързвано с доста по-малък обект, едно обикновено естествено събитие, което от време на време се случва. ”, изясни Божилов пред 24 часа.

Химичният състав на метеоритите е друг. Известно е, че именитият нож на Тутанкамон има извънземен генезис и за времето си е бил изключителна полезност. В случая той е бил изкован от астероид с железно наличие, само че някои имат силициев генезис.

„ На този стадий не можем да кажем нищо по този въпрос, някои се дължат на комети, които оставят фрагменти, други – на метеорити, чиито остатъци изгарят като падащи звезди ”, споделя Божилов. На въпрос дали при изгарянето може да се усети някакъв аромат, той споделя, че единственото, което е открито, е лекото съскане.

„ Дължи се на бързата скорост, с която тялото навлиза във въздуха, допустимо е да се чуе гръм, за миризма нищо не мога да кажа, тъй като те изгарят на задоволително огромна височина ”, отбелязва още той.

Подобно е мнението и на полярния откривател Христо Пимпирев. Той също е осведомен метеорите и метеоритите, тъй като Антарктида е известна като Белият Марс – там откривателите най-лесно намират тези извънземни тела, тъй като елементарно се виждат на снежната повърхнина. Колежката му Росица Янева означи пред „ 24 часа ”, че най-големият астероид, падал на Антарктида е бил 7 кг. Самият проф. Пимпирев е взел участие в няколко експедиции за търсене на тези небесни тела на Ледения континент.

„ Зависи от размера на астероида, по-скоро се чува свистене, даже може да се чуе удар, тъй като се движи с галактическа скорост и е напълно обикновено при навлизането в атмосферата да има тон – разяснява той пред „ 24 часа ”. - За аромат не знам, тъй като, в случай че човек е близо, това е много рисково. Представете си какво е да ви удари камък от Космоса – ще е смъртоносно, добре, че вероятността е оскъдна. Метеорите в множеството случаи изгарят и си остават метеори, а тялото, което пада на Земята към този момент е астероид. ” Според него, в случай че е метеорит в Слънчевата система, примерно сред Марс и Юпитер, тогава размерите му могат да доближат до няколко стотин километри.

„ Тези остатъци са от една нереализирала се планета преди 4,5 милиарда години и някои от тях напущат този пояс – споделя той. - Ако по-големи фрагменти бъдат привлечени от Земята, това може да има и пагубни последствия. Смята се, че загиването на динозаврите в края на мезозойската епоха е провокирано от голям астероид в Мексиканския залив. Дали той ще е стоманен, дали ще е желязнокаменен, няма значение. ” Според него в настоящия случай няма нищо неповторимо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР