Падат екотаксите за нови автомобили. Собствениците им ще плащат с

...
Падат екотаксите за нови автомобили. Собствениците им ще плащат с
Коментари Харесай

Увеличават екотаксите за старите коли падат тези за новите

Падат екотаксите за нови коли. Собствениците им ще заплащат с 10% по-малко от досегашната сума. За коли над 5 години обаче налогът се усилва с 12-13%.
Според измененията новите притежатели на коли до 5 години ще заплащат същите такси, както и до момента. Според кабинета таксата се усилва поради нарасналите разноски за преработване. С по-скъпата такса за старите коли трябвало да се подтиква и покупката на повече нови. " Това е проява, че работим в тази посока да се подтикват ”, съобщи министърът на околната среда Нено Димов, представен от Дарик.

Според вносителите на коли обаче мярката е лобистка. Твърдят, че е за сметка на потребителите, само че по сметките на компаниите, които рециклират. " Това е продуктова такса и събирането на парите отиват в частни организации ”, разяснява пред NOVA Цветелина Цанева от Асоциацията на вносителите на коли.

" Тези пари отиват в частни компании. Според нас е клевета, че рециклират транспортни средства ”, сподели Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи. " В частни организации предходната година са отишли 67 млн. лева от събирането на тези такси, а в страната са влезнали към 3 млн. лв. ”, добави Цанева.

От Българската асоциация по преработване обясниха, че разноските за преработване са доста огромни и по тази причина е тази екотакса, която да покрие разликата. От там дават за образец, че изкупуването и разкомплектоването на един остарял автомобил с преработване на нездравословните боклуци (масло, спирачна течност, гуми) коства на компанията 600 лв. общо, а желязото в една към е за към 1 звук, което е 200 лв..

Екотаксата покривала точно тази разлика. Министърът признава, че огромната част от средствата отиват точно в частните организации, без да разяснява съответните числа. " Натоварването за леките коли е алегорично. Основният фокус е върху огромните, които до момента не бяха обхванати ”, съобщи Нено Димов.

Търговците настояват, че в случай че страната желае да подтиква пазаруването на нови коли, трябвало да намерения за налозите. Превозвачи и вносители на коли плашат с митинг. Дали и по кое време ще има - ще стане ясно идната седмица.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР